Pátek, 26. dubna 2024

Hluk z průmyslového areálu ruší obyvatele

Hluk z průmyslového areálu ruší obyvatele

OTROKOVICE - Obyvatelé Staré kolonie v Otrokovicích si stěžují na nepříjemný rámus, který se ozývá z areálu Toma i ve večerních hodinách. Příčinou je prý přesouvání kontejnerů, které vyrábí firma Marco. Jednatel společnosti popřel, že by hluk přicházel tak pozdě, přes den pak přislíbil nápravu.

Randál prý otravuje místní občany několikrát za den. „Nejčastěji ho musíme poslouchat ráno kolem deváté hodiny, ale výjimkou není ani desátá až jedenáctá večerní,“ postěžovala si obyvatelka staré kolonie Zdenka Ančincová. Také její sousedce, která chce zůstat v anonymitě, pravidelný kravál dost vadí. „Rozhodně to není příjemné, obzvlášť když chceme spát,“ řekla.

Jednatel společnosti Marco Josef Peterka nesouhlasil s tvrzením obyvatel, že firma přesouvá kontejnery v době nočního klidu. „Naši zaměstnanci pracují na dvě směny, přičemž druhá trvá do dvaadvaceti hodin. Po skončení pracovní doby v areálu firmy nikdo není, je tedy nemožné, aby rámus přicházel tak pozdě,“ vysvětlil. Podle něj to prý může dosvědčit také zákaz vjezdu nákladních aut do areálu v době od dvaadvacaté do šesté hodiny ranní. Právě ta vyrobené velkoobjemové sběrné nádoby denně odvážejí.

Majitel výrobní firmy to vzal na vědomí a přislíbil nápravu
„Pravda je, že jsou kontejnery přesouvány dvakrát denně a kovová kola po zemi dost vržou,“ řekl jednatel firmy. Jedná se přitom o trasu z místa výroby do místa nakládky dlouhou dvě stě padesát metrů.
Společnost Marco hodlá záležitost v budoucnu řešit. „Do konce roku máme v plánu pořídit speciální transportní vozíky s gumovými kolečky, které by rámus značně omezily,“ slíbil Peterka.

Občané, kterých se situace týká, se mohou obrátit na Městský úřad Otrokovice. „Kdyby nás kdokoliv kontaktoval, začali bychom danou situaci řešit. Doposud se tak však nestalo,“ uvedl mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar.
Pokud by obyvatelé sami chtěli zjistit, zda firma neporušuje stanovené limity hluku, musejí nejdříve podat stížnost na krajskou hygienickou stanici ve Zlíně.

„V chráněném venkovním prostoru, což je dva metry od fasády domů, je povoleno přes den maximálně padesát decibelů, od dvaadvacáté hodiny do šesti ráno čtyřicet decibelů,“ upřesnila Magda Mezírková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

 Marie Šidlová

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů