Pátek, 26. dubna 2024

Plastové okno pro pohodlí a bezpečí

Moderní plastová okna dnes představují spolehlivý a účinný způsob zvýšení bezpečnosti, redukce rušivého hluku zvenčí a omezení energetických ztrát.
Plastové okno pro pohodlí a bezpečí
Tyto vlastnosti je třeba při výběru okenních systémů dobře zvážit.

Tradiční značka Trocal, která je v České republice dobře známa díky vysoké kvalitě produktů a mimořádně aktivnímu přístupu k inovacím, ve svém sortimentu nabízí několik řešení. Její systémy okenních profilů se staly pro architekty i koncové uživatele symbolem moderního designu, bezpečnosti a ekologičnosti.

OSVĚDČENÁ TECHNOLOGIE

Základním materiálem pro výrobu profilů pro plastová okna je tvrzený polyvinylchlorid (PVC) se zvýšenou rázovou houževnatostí, s pevností v tahu 46,5 MPa (DIN 53455) a modulem pružnosti 2 731 MPa (DIN 53457).

Profily jsou používány v různých barevných provedeních včetně imitace dřeva. Pro dosažení vysoké trvanlivosti barevné povrchové úpravy a její odolnosti proti povětrnostním vlivům se používá osvědčená technologie koextruze nosného PVC s povrchovou vrstvou PMMA, která je jedním z nejstálobarevnějších druhů plastu vůbec. Tuto metodu jako první na světě zvládla značka Trocal. PMMA se vyznačuje lepšími mechanickými vlastnostmi než jádro z PVC a vysokou propustností tepelného záření, jež může proniknout až na bílý podklad, který jej částečně odrazí zpět.

Profil se tak zahřívá méně než při použití jiných technologií barvení (stříkání, fólie, barvení PVC), což s sebou přináší delší trvanlivost a menší riziko mechanického poškození oken zhotovených z profilů s barevnou úpravou provedenou pomocí koextruze.

SYSTÉM BEZOBSLUŽNÉ VENTILACE

Systémy okenních profilů jsou navrženy tak, aby k dosažení optimálního režimu větrání v místnostech nepotřebovaly aktivní spoluúčast uživatele. Ten si může vybrat ze čtyř variant větracího systému, který pracuje na principu přivádění venkovního vzduchu do prostoru mezi rámem a křídlem, kde se ohřeje a následně je vpuštěn do místnosti.

Zájemce má k dispozici výběr od jednoduchého řešení dvojitého těsnění přizpůsobujícího se tlaku vnějšího vzduchu až po inteligentní systém ovládání oken pomocí motoricky poháněné řídicí jednotky schopné reagovat na změny počasí.

BEZPEČNOSTNÍ KRITÉRIA

V České republice se každou hodinu uskuteční jedno vloupání do bytu či domu. Ve 37 % případů se pachatelé snaží vniknout do bytu či domu okny, zbytek připadá na dveře, sklepy a ostatní části domu.

Za jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zabezpečit obydlí před nevítanou návštěvou, je považováno mechanické zajištění okenních otvorů. Při ochraně oken je nutno věnovat pozornost několika komponentům, a to především druhu rámu, síle skla, okenním křídlům, uzávěrům a kování.

Okna, výklopná okna i prosklené dveře by měly mít uzamykatelné uzávěry a měly by být chráněné proti vypáčení. Prvotřídní bezpečnostní řešení je jednou z priorit právě oken Trocal. Důležitou součástí tohoto konceptu je správná kombinace optimálního profilu s odpovídajícím kováním, což je blokující mechanismus na okenních profilech a klika na okně. Okna jsou řazena do tzv. bezpečnostních tříd, přičemž u každého nově zhotoveného okna se stanoví tato třída speciálními testy. Tento parametr určuje, kolik času lupič s nástrojem potřebuje na otevření okna.

EKOLOGICKÝ PŘÍSTUP

Značka Trocal od roku 2004 zavedla výrobu plastových profilů s označením GreenLine. Pro výrobu takto označených produktů je používán speciálně vyvinutý chemický stabilizátor na bázi vápníku a zinku, který úplně nahradil vysoce škodlivé olovo.

Nová generace plastových okenních profilů GreenLine tak už dnes splňuje záměr Evropské komise zamezit v průmyslové výrobě používání těžkého kovu olova jako stabilizátoru.

Okenní profily odpovídají všem požadavkům z hlediska ekologie a odpadá potřeba zvláštní manipulace ve výrobě, přičemž profily jsou plně recyklovatelné.

INOVACE A BUDOUCNOST

O Trocalu se dá díky jeho aktivnímu přístupu k inovacím bez nadsázky prohlásit, že je průkopníkem nových řešení přinášejících prospěch nejen uživatelům. Prostřednictvím úspor energie na vytápění a zavádění nových bezolovnatých postupů při výrobě plastů je příspěvkem pro ochranu životního prostředí.

Od srpna roku 2003 patří značka Trocal významné mezinárodní společnosti Profine GmbH. Spojení s ostatními značkami tohoto mezinárodního výrobce okenních profilů ještě znásobilo inovační potenciál značky, jenž může přinést další růst podílu plastových okenních profilů na trhu.



Vhodná okna vzhledem k poloze bydlení

Oblast Hustota dopravy Vzdálenost Požadované Vzduch. neprůzvuč. Profily Trocal InnoNova_70

hladiny domu tlum. hluku /hodnocená míra se zasklením

hluku tlumení hluku

0 50 dB 10 - 50 aut/h více než 35 m 20 dB 1 = 25-29 dB 4/16 (90 % Argon)/4

I 51-55 dB 10 - 50 aut/h 26 - 35 m 25 dB 1 = 25-29 dB 4/16 (90 % Argon)/4

II 56-60 dB 50 - 200 aut/h 26 - 35 m 30 dB 2 = 30-34 dB 4/16 (90 % Argon)/4

III 61-65 dB 1000 - 3000 aut/h 100 - 300 m 35 dB 3 = 35-39 dB 6/16 (91 % Argon)/4

IV 66-70 dB 1000 - 3000 aut/h 36 - 100 m 40 dB 4 = 40-44 dB 9 (4, fólie, 4)/16 (90 % Argon)/8

V více než 70 dB 3000 - 5000 aut/h méně než 100 m 45 dB 5 = 45-49 dB 13 (6, fólie, 6)/18 (85 % Argon, 15 % SF6)/9 (4, fólie, 4)

Zdroj: Trocal
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů