Pátek, 26. dubna 2024

Nechcete přijít o sluch?

Nechcete přijít o sluch?

Praha - Skoro polovinu lidí v Česku ohrožuje zvýšený hluk, mohou přijít o sluch. Silně exponovaná místa si obyvatelé mohou najít na aktuální strategické hlukové mapě.

Čtyřicet až padesát procent lidí v Česku žije ve zvýšeném hluku. Hrozí jim trvalé poškození sluchu, nespavost a nervozita. Zda se i jejich domov nachází v kritickém místě, zjistí lidé na stránkách ministerstva zdravotnictví. Právě tam totiž zveřejnili nejnovější strategické hlukové mapy.

Pořízení těchto map požaduje Evropská unie, jejich zpracování zadalo právě ministerstvo zdravotnictví. O výsledcích první etapy ve středu diskutovali odborníci v Akademii věd. „Mapy zatím zahrnují hlavní silniční a železniční tahy a tři aglomerace -Prahu, Brno a Ostravu. Od letošního roku je však budeme postupně rozšiřovat, například o Plzeň, Olomouc. Liberec nebo ústecko-teplickou oblast,“ prohlásil Tomáš Hellmuth z pardubického zdravotního ústavu, který mapy zpracovává.

Mapy mají sloužit hlavně lidem, kteří v oblastech postižených hlukem žijí, a úřadům při vytváření akčních plánů, jak s hlukem bojovat.

„Z plánů jde jednoduše vyčíst, jak jsou lidé a budovy vystaveny hluku. Pokud člověk v této oblasti bydlí, tak se může podívat, jak to v jeho okolí vypadá. Úřady pomocí nich mohou připravovat strategické plány obsahující opatření, která povedou k omezení hluku,“ dodal Hellmuth.

Je to čím dál horší
Podle hlavního hygienika České republiky Michaela Víta žije v nadměrně hlučném prostředí až polovina české populace. „Máme odhady, že zhruba čtyřicet až padesát procent české populace žije v oblastech, kde je hluková zátěž vyšší, než by z hlediska zdravotních rizik bylo optimální,“ řekl hlavní hygienik Vít.

Situace se postupem let stále zhoršuje. „Hluková zátěž se navíc kvůli zvyšování intenzity dopravy výrazně zvyšuje a zároveň se zpožďuje rozvoj moderního dopravního systému, který by se vyhýbal velkým městům. Doufám, že až se Evropská unie dostane z krize, tak bude uvolňovat peníze na boj s hlukovou zátěží,“ dodal Vít.

I pro lepší naplánování protihlukových opatření mají sloužit hlukové mapy. „Jsem rád, že jsme skončili první fázi mapování a můžeme dnes hovořit o vlivech jednotlivých oblastí, tedy silniční, železniční a letecké dopravy jednak na silniční sítě i aglomerace. Je důležité, abychom se v rámci Evropské unie všichni setkali a řekli si, že budeme postupovat stejným způsobem,“ přeje si Vít.

Hrozí infarkty
Lékaři už dlouhou dobu před dlouhodobým pobytem v hlučném období důrazně varují. „Může dojít k dočasnému, nebo dokonce trvalému posunu sluchového prahu. Negativně se hluk projevuje na kardiovaskulárním systému, snižuje se pracovní výkonnost, zhoršuje nálada a kvalita spánku,“ říká Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR. Lidem doporučuje buď používat různé chrániče, nebo instalovat nová kvalitnější protihluková okna. „Další alternativou je hledat možnosti, jak se z hlučného prostředí dostat. Efekt je vždy negativní, zdraví je vždy ohroženo. V trvale hlučných prostředích je podle výzkumů mnohem vyšší výskyt srdečních poruch i infarktů,“ varoval Syka.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů