Pátek, 26. dubna 2024

Integrovaný registr znečišťování

Integrovaný registr znečišťování
V Integrovaném registru znečišťování (nařízení vlády č. 368/2003 Sb., účinnost od 1. ledna 2004) je stanoven seznam látek, jejichž emise a přenosy je uživatel registrované látky povinen zjišťovat, vyhodnocovat a ohlašovat Ministerstvu životního prostředí (tzv. ohlašované látky). Od roku 2004 až do roku, ve kterém vstoupí v platnost a stane se pro Českou republiku závazným Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek (PRTR), bude ohlašováno celkem 72 látek. Od roku následujícího po roce vstupu PRTR v platnost dosáhne počet ohlašovaných látek 88.

Uživatel registrované látky je povinen ohlašovat vybrané látky, pokud jejich množství v emisích nebo přenosech přesáhne tzv. ohlašovací práh.

Zvlášť je třeba vyhodnocovat emise a přenosy ohlašovaných látek při haváriích. Uživatel registrované látky zjišťuje a vyhodnocuje množství ohlašované látky buď způsobem stanoveným v integrovaném povolení nebo některým ze způsobů, uvedených v příloze č. 3 k nařízení vlády (tedy metodou měření, výpočtu nebo expertního odhadu).

Údaje požadované pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování jsou stanoveny v příloze č. 4. Některé z těchto údajů však může státní správa získat i z jiných zdrojů, aniž by je musela požadovat v ohlášení. Údaje budou ohlašovány Ministerstvu životního prostředí v elektronické podobě, nicméně je pak ohlášení nutno poslat ještě \"na papíře\".

Výsledný systém IRZ by měl provozovatelům usnadnit provoz - místo ohlašování do několika složkových registrů budou hlásit vše pouze centrální ohlašovně na jednom formuláři.

Dotčené organizace budou povinny ohlašovat informace do integrovaného registru znečišťování k termínu 15. 2. 2005. Tento registr byl zřízen jako obdoba Evropského registru EPER. S jeho funkcí se můžete seznámit na adrese www.eper.cec.eu.int

Podrobné informace naleznete také na adrese www.ippc.cz v sekci Integrovaný registr znečišťování IRZ.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů