Pátek, 26. dubna 2024

Firmy poprvé zveřejnily, kolik vypustily škodlivin

Firmy poprvé zveřejnily, kolik vypustily škodlivin
Když před třemi lety žádali studenti středních škol po velkých podnicích na jižní Moravě, aby jim poskytly údaje o vypouštěných škodlivých látkách, většina firem to odmítla a zdůvodnila to například obchodním tajemstvím. Ode dneška si ovšem může každý zájemce na internetové adrese www.irz.cz najít přesné informace o emisích libovolného podniku v republice.
Takzvaný integrovaný registr znečišťování, který startuje právě dnes, sleduje 72 škodlivin, které chemičky, koksovny, elektrárny či sklárny vloni vypustily do ovzduší, vody, půdy, nebo opustily areál továrny jako odpady.
"Jde o nejzávažnější látky - skleníkové plyny, karcinogenní látky, těžké kovy či polycyklické aromatické uhlovodíky," říká Jan Maršák z Ministerstva životního prostředí, podle něhož údaje do registru poskytly stovky podniků. Povinnost vést tuto databázi mají všechny státy Evropské unie.
"Vůbec poprvé v historii si tak lidé budou moci udělat představu o tom, jak je znečištěno místo, kde žijí," říká Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika, které o zřízení registru usilovalo. Organizace si od registru slibuje i to, že pomůže snižovat vypouštění škodlivin - jako se to stalo v USA.
"Nežli by podniky snášely kritiku veřejnosti, raději samy začaly hledat díry, kudy jim unikají nebezpečné látky," říká Petrlík.

Statisícová pokuta
Zájemci si mohou v registru vybírat informace o podnicích a znečišťujících látkách podle různých kritérií - například podle konkrétní firmy, škodliviny, anebo postačí zadat jméno obce či kraj. K dispozici jsou i údaje o vlivu jednotlivých látek na životní prostředí a zdraví. Česká informační agentura životního prostředí, organizace ministerstva, která registr znečišťování provozuje, letos na jaře upozornila, že údaje o škodlivinách dodala jen část firem. Je tedy databáze kompletní?
"Letošek byl prvním ohlašovacím rokem, a proto počet firem, které údaje ohlásily, je úspěchem. Nelze ovšem nikdy s jistotou říci, že informace poskytly všechny firmy, které měly," říká Jan Maršák z Ministerstva životního prostředí.
Dodal, že podnikům, které údaje neposlaly anebo dodaly chybné informace, hrozí pokuta od České inspekce životního prostředí až do výše půl miliónu korun.
Mluvčí ústecké Spolchemie Zdeněk Rytíř uvedl, že jeho chemičce nedělalo žádný problém svůj seznam vypuštěných škodlivin sestavit a poslat. "Máme přesnou evidenci," dodává Rytíř.

Chceme více škodlivin
Ekologické hnutí Arnika sice zavedení registru znečišťování uvítalo, zároveň má k němu výhrady. Vyčítá mu, že neobsahuje všechny látky, které sdružení požadovalo. Místo 121 škodlivin je v databázi o 49 látek méně.
Arnika kritizuje i skutečnost, že v databázi nemusí být ani látky, které teprve vstupují do výroby. "Lidé se nedozvědí, co může továrna ukrývat například při povodních," tvrdí Jindřich Petrlík z Arniky. Dodal, že by uvítal, kdyby se snížila hranice, od níž mají podniky povinnost nahlásit nebezpečnou látku do registru.
"Ohlašovací prahy jsou nastaveny v souladu s evropským právem a mezinárodními dokumenty, které republika ratifikovala nebo podepsala," oponuje Jan Maršák z Ministerstva životního prostředí.

Co je integrovaný registr znečišťování
Databáze podniků, které musí podle zákona o integrované prevenci a omezování znečištění zveřejnit údaje o 72 vybraných škodlivinách.
Údaje za rok 2004 jsou zveřejněny od 30. září. Data o letošním roce budou k dispozici na internetové adrese www.irz.cz opět 30. září 2006.
Vstoupit do systému musely například firmy, které během roku vypustí do vody či do půdy kilogram rtuti, dvacet kilogramů olova nebo znečistí ovzduší 10 tisíci kilogramů amoniaku.
Podniky musí informace o škodlivinách, které vypustily předchozí rok, poslat do konce února. Úřady pak mají půl roku na zpracování a kontrolu.
Za chybné údaje nebo neposkytnutí informací hrozí podnikům pokuta od České inspekce životního prostředí až do výše půl miliónu korun.
Od roku 2000 funguje i Evropský registr znečišťujících látek na internetové adrese www.eper.cec.eu.int. V něm jsou zatím údaje od 15 starých členských zemí, Norska a Maďarska. V roce 2006 budou do této databáze posílat údaje všechny státy unie včetně Česka.
Zdroj: MŽP
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů