Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická administrativa se zjednoduší

Ekologická administrativa se zjednoduší

Praha - Získat povolení pro vybudování staveb nebo zařízení, která znečišťují životní prostředí, bude jednodušší. Administrativně, ekologické standardy zůstávají.

Se zkrácením schvalovacího procesu z dnešního půl roku až na 45 dní počítá vládní novela o integrované prevenci a omezování znečištění, kterou dnes schválila sněmovna.

Vydávání povolení zrychlí odstranění požadavku, aby se k žádosti vyjadřovala odborně způsobilá osoba. Ta do řízení zasáhne jen tehdy, pokud si její konzultaci úředník vyžádá.

"Klíčové je, že neprošel pozměňovací návrh poslance Mencla, který navrhoval posunout vydáni integrovaného povolení až do kolaudačního řízení - to by postavilo cely zákon naruby," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Rozhodnutí o tom, jestli je projekt ekologicky přijatelný, musí podle ministerstva zcela logicky padnout před zahájením stavby, nikoli po jejím dokončení.

Novela počítá také s tím, že všechny podklady pro vydání povolení nebudou muset firmy úřadům dávat i v elektronické formě. To se týká především složitých technických nákresů, jejichž převedení do elektronické formy je náročné. Firmy také budou moci svoji žádost s úřady předjednat.

Připomněl, že za provoz zařízení bez řádného integrovaného povolení mohou hrozit majiteli až milionové pokuty, nebo i zastavení provozu.

Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů