Pátek, 26. dubna 2024

Integrovaný registr znečišťování už pět let informuje lidi o jejich prostředí

Integrovaný registr znečišťování už pět let informuje lidi o jejich prostředí

dnes byly na stránkách integrovaného registru znečišťování zveřejněny údaje o znečišťování životního prostředí v ČR za rok 2008. Jedná se již o pátý ohlašovací rok, za který budou data veřejnosti zpřístupněna. Poprvé měla veřejnost možnost se s informacemi o množství vybraných znečišťujících látek vypuštěných z průmyslových a zemědělských provozoven seznámit 30. září 2005.

Za dobu existence integrovaného registru znečišťování (IRZ) narůstá počet ohlašujících provozoven. Za rok 2008 budou k dispozici údaje od více než 1300 provozoven, což znamená výrazný nárůst oproti prvnímu ohlašovacímu roku (údaje tehdy hlásilo necelých 900 provozoven). Konstantně narůstá návštěvnost stránek IRZ, které kromě údajů od provozovatelů nabízejí komplexní informační podporu pro všechny cílové skupiny a rozsah poskytovaných informací (zejména v oblasti sledování znečišťujících látek).

Rok 2008 znamenal rovněž změny v legislativě [1], které se plně promítnou při ohlašování údajů do IRZ za rok 2009. Ministerstvo životního prostředí chystá na podzim příručku pro provozovatele, která pomůže se v nové legislativě zorientovat.

Česká republika také v roce 2009 předala informace požadované evropskou legislativou [2] do evropského registru úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR), který bude poskytovat údaje za všechny členské země EU.

Dalším úspěchem v této oblasti registrů znečišťování bylo dokončení ratifikačního procesu mezinárodního Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek 12. srpna letošního roku [3].

Další informace:
www.irz.cz

Podrobnější a odborné informace rád podá Jan Maršák, ředitel odboru IPPC a IRZ MŽP, tel.: 267 122 739, e-mail: Jan.Marsak@mzp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů