Sobota, 20. dubna 2024

Evraz Vítkovice neplní ekologické závazky

Evraz Vítkovice neplní ekologické závazky

Evraz Vítkovice Steel požádala Krajský úřad v Ostravě o odložení termínu splnění ekologických opatření ve své ocelárně. Někteří manažeři v hutnictví přitom tvrdí, že právě přísnější ekologické normy a odprášení provozu by mohly být jedním z hlavních důvodů, proč se Evraz rozhodl ocelárnu s 320 zaměstnanci dočasně uzavřít. Spor s dodavatelem Evrazu - firmou ArcelorMittal Ostrava o ceně dodávaného železa - měl být jen zástupný důvod.

Mluvčí Evrazu Vítkovice Steel Jaromír Krišica tyto informace rezolutně odmítl. "Je to ale opravdu nesmysl, aby se kvůli investici do odprášení zavřela továrna," řekl Krišica. Firma už investovala do odprášení 120 milionů korun a projekt má dále pokračovat. Hlavním důvodem uzavření ocelárny jsou podle Evrazu vysoké ceny dodávaného železa od ArcelorMittal.

Evraz měl splnit přísnější ekologické normy v rámci takzvaného integrovaného povolení do konce příštího roku. Měl zajistit odprášení ocelárny, zamezit úniku červených dýmů z jeho haly a splnit přísnější limit vypouštěných tuhých znečišťujících látek z původních 50 na 20 miligramů na metr krychlový. Podle loňského prohlášení Evrazu měla investice do ekologických opatření stát více než půl miliardy korun.

Evraz však požádal krajský úřad o odložení splnění těchto podmínek. "Hlavním důvodem bylo prodloužení termínu realizace sekundárního odprášení haly ocelárny," sdělila mluvčí krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková. Úřad zatím o možném prodloužení termínu nerozhodl. Již dříve se však jeho představitelé vyjádřili, že žádné výjimky kvůli špatnému ovzduší na Ostravsku nemohou největší znečišťovatelé při plnění přísnějších ekologických norem očekávat.

Krišica argumentuje, že celý projekt odprášení byl pozastaven kvůli novým požadavkům České inspekce životního prostředí. "Vyšlo najevo, že uzavřená smlouva na dodávku technologie neodpovídá novým podmínkám," dodal mluvčí.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů