Pátek, 29. března 2024

Zastupitelka z Ústí podala trestní oznámení kvůli spalování kalů

Zastupitelka z Ústí podala trestní oznámení kvůli spalování kalů

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala kvůli rozhodnutí o skladování a spalování upravených kalů z ostravských lagun ústecká zastupitelka Liběna Dobrovolná (TOP 09). Podle Deníku pochybuje o správnosti povolovacího procesu podle zákona o integrované prevenci.

"Orgány samosprávy jen bezradně krčí rameny a prohlašují, že se s tím vlastně nedalo nic dělat. Přitom stačilo, aby kterýkoliv z účastníků povolovacího řízení nedal souhlasné stanovisko, ale naopak využil svého postavení účastníka řízení a proti rozhodnutí podal odvolání, v rámci kterého by se muselo vyjádřit i ministerstvo zdravotnictví," uvedla v Deníku zastupitelka.

Proti likvidaci nebezpečného odpadu z lagun právě v Ústeckém kraji protestují i obyvatelé. Na pátek 11. listopadu svolalo místní občanské sdružení demonstraci do Teplic, den poté se na protest sejdou lidé na náměstí v Litoměřicích. Podepisovat se bude i petice.

Cementárna v Čížkovicích chtěla původně začít upravené kaly spalovat už od neděle, nakonec ale od záměru upustila a pro uklidnění obyvatel kraje udělá koncem listopadu další zkoušku nezávadnosti spalování. Cementárna tvrdí, že pokud by během spalování někdo stál celý den přímo pod komínem, ohrozí ho to méně, než kdyby se nadechl kouře z cizí cigarety.

Dosud se kaly spalovaly v cementárně jen jednou, zkušebně na začátku září. Pokračuje ale jejich navážení do meziskladu na skládce Celio u Litvínova, kde bude materiál ležet až šest let, než se postupně v cementárně spálí.

Ropné kaly se v Ostravě shromažďovaly celé minulé století, jako odpad je produkovala tamní chemička Ostramo. Výsledné laguny jsou považovány za jednu z největších ekologických zátěží v Česku, celkem v nich bylo uloženo asi 200.000 tun kalů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů