Pátek, 26. dubna 2024

Plynové infrazářiče s ekologickým oceněním

Světlé plynové infrazářiče KASPO, jejichž první generace byla uvedena na náš trh před deseti lety, provází od roku 1997 také označení \"Ekologicky šetrný výrobek\". Mají minimální nároky na zastavěnou plochu haly, svou nízkou hmotností zatěžují konstrukci střechy nebo stěn jen zanedbatelně.
Plynové infrazářiče s ekologickým oceněním

Infrazářiče umožňují vytápění na nižší prostorovou teplotu při zachování tepelné pohody (podíl sálavé složky). K ohřívání vzduchu v prostoru dochází až sekundárně od podlahy a okolních předmětů, pružnost celého zařízení při najíždění a vypínání systému je vysoká (možnost zatápění těsně před započetím směny nebo vytápění samostatných pracovišť spínáním jednotlivých zářičů).

Infrazářiče lze vybavit regulací přesně dle požadavku na vytápěcí režim haly (plně automatická regulace s prostorovými kulovými teploměry a programovatelnými jednotkami s denním či týdenním režimem). Průvodním znakem je minimální emise škodlivin a značné úspory energie oproti konvenčnímu či teplovzdušnému vytápění.

Na jakém principu pracují

Světlé plynové infrazářiče KASPO pracují na principu bezplamenného spalování plynovzdušné směsi na povrchu porézní keramiky, která vyzařuje celé spektrum paprsků různých vlnových délek, energeticky soustředěných do paprsků tepelných (infračervené záření). Povrchová teplota sálavé plochy je 850 až 900 °C. Veškeré takto získané paprsky jsou soustředěny prostřednictvím zrcadlových odrazných ploch do svazku, který je směrován do potřebné oblasti. Tímto způsobem je dopravováno přesné množství tepelné energie do požadovaných prostor a je tak dosaženo dokonale regulovatelné tepelné pohody v určených místech. Při spuštění plynového infrazářiče zajišťuje ovládací jednotka automatické zapálení plynovzdušné směsi elektrickou jiskrou a následné jištění spalovacího procesu s možností nastavení a řízení programové regulace tepelného režimu.

Česká firma KASPO vyrábí světlé plynové infrazářiče stejného názvu od výkonu 7 kW až po výkon 50 kW. Jsou uzpůsobeny pro spalování zemního plynu, propanu a jeho směsí, případně bioplynu, a to v provedení jak NTL, tak STL. Jejich standardní výbavu tvoří keramické desky nového typu, nerezové reflektory, ventily a spouštěcí automatika Honeywell.

Nové efektivní zařízení

V roce 2002 byl výrobní program rozšířen o nízkoteplotní infrazářiče s recirkulací spalin, nazývané kompaktní plynové infrazářiče. Představují co do konstrukce, použitých materiálů nebo hodnot spalin špičku ve svém oboru. Od běžných tmavých infrazářičů se liší nižší povrchovou teplotou kolem 250 oC a intenzivní recirkulací spalin, což maximálně zvyšuje celkovou tepelnou účinnost a díky kvalitně izolovanému reflektoru je zajištěn i vysoký podíl sálavé složky. Infrazářič je dodáván jako stavebnicový systém dvou a čtyřmetrových modulů, které se snadno spojují a zavěšují na určené místo.

Infravytápění zde probíhá tak, že dochází k cirkulaci horkých spalin v potrubí, od nichž se zahřívá jeho povrch (ten je ve spodní polovině opatřen speciálním nátěrem s vysokou emisivitou) a sálá do vytápěného prostoru. Sálání do nežádoucích směrů zabrání zákryt z nerez plechu s tepelnou izolací.

Automatická regulace

Pokud jde o regulaci kompaktních infrazářičů KASPO, tvoří ji soustava sestávající ze standardní hořákové zapalovací a jisticí automatiky Honeywell a rozvaděče s volně programovatelným mikroprocesorem. Zapalovací automatika společně s plynovým multiblokem zajišťuje bezpečný start i chod přetlakového hořáku.

Software mikroprocesoru je speciálně vyvinut s ohledem na zabezpečení chodu celého zařízení a především plynule reguluje teplotu sálavých ploch, a tím i výkon celého infrazářiče v závislosti na venkovní teplotě. Velmi praktickou předností takovéto regulace je možnost nastavení max. teploty sálavých trubek, například u tepelně citlivých prostor, jako jsou truhlárny, textilní provozy apod.

Tato moderní nízkoteplotní vytápěcí technologie zajišťuje rovnoměrné rozložení teplot v celém vytápěném prostoru, využitím intenzivní recirkulace dochází k významným úsporám energie. Účinnost spalování je až 95 % a zároveň tepelné namáhání celé soustavy je výrazně nižší než u klasických tmavých infrazářičů. Tím, že celá sálavá část kompaktního infrazářiče pracuje v podtlaku, nevnikají do vytápěného prostoru žádné spaliny a zařízení vyhoví i velmi přísným požadavkům na čistotu vytápěného prostoru.

Významnou předností je varianta venkovního provedení agregátu, což odstraní zdroj hluku z pracovního prostoru (řešení vhodné zejména pro komfortní prostory jako divadla, kina, aukční síně apod.).

ZDROJ: STAVITEL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů