Pátek, 26. dubna 2024

\"Zelený\" ministr cestuje ekologicky

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek v rozhovoru prozradil, že si na veletrh REGIONTOUR pravidelně přijíždí pro informace o cestování.
\"Zelený\" ministr cestuje ekologicky

Pane ministře, co vás na REGIONTOUR přivádí?

Jezdím sem už od prvního ročníku, protože se hrozně rád toulám po České republice a veletrh byl pro mě vždycky užitečným zdrojem informací. Navíc tady potkávám hodně známých, protože se už dlouho pohybuji mezi starosty. Ze současné pozice ministra životního prostředí mohu říci, že je zde dobře vidět důležitá věc: vedle památek a lidové kultury je hlavním zdrojem turistického potenciálu jednotlivých krajů České republiky také zachovalé životní prostředí a krásná krajina. Tuto hodnotu stojí za to chránit a jsem velmi rád, že snaha krajů o rozvoj cestovního ruchu neopomíjí ani přírodní bohatství.

Jak může krajům ve snaze o rozvoj tzv. zelené turistiky pomoci právě REGIONTOUR?

Jako velmi důležitou vnímám možnost setkání poskytovatelů služeb v cestovním ruchu se starosty a představiteli krajů. V prvních letech zde informovanost a vzájemný kontakt velmi chyběly. Musím říci, že velice oceňuji letošní akci Meeting Point, která umožňuje bezprostřední kontakt se stovkou zahraničních touroperátorů.

Říkáte, že rád cestujete. Který kraj vás jako individuálního turistu přitahuje nejvíc?

To není jednoduché říci. Nejvíc jsem samozřejmě prochodil jižní Moravu, ale dnes už jsem na tom tak, že v podstatě neexistuje kraj, kde bych nenavštívil většinu krajinných území, hradů a jiných památek. Ale málo platné, srdce pořád zůstává na jižní Moravě.

Který typ cestování preferujete?

Rozhodně pěší turistiku. Rád také jezdím na kole, trochu na běžkách, ale projít krajinu vlastníma nohama podle mě nemůže nic nahradit. Jak do Karpat, tak do říčních kaňonů Jihlavy a Oslavu, tak třeba do polí na Znojemsko se vydávám jedině pěšky.

Zbývá vám dnes na pěší turistiku čas?

Teď je to slabší, nástup do úřadu se totiž zkombinoval s narozením dcery, která je na chození zatím moc malá. Ale aspoň jednou za dva týdny si ten den najdu.

Zdroj: Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů