Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Viac ako 9000 ľudí evakuovali začiatkom tohto týždňa z priestorov zoologickej záhrady amerického veľkomesta Los Angeles po tom, ako zo svojej ohrady už po štvrtý raz za posledných päť rokov utiekol 15-ročný šimpanz.
Strážcom poriadku sa vynaliezavého recidivistu, počúvajúceho na meno Gracie, podarilo ulapiť po 45 minút trvajúcej honbe. Z ostatných približne 1400 zvierat, opatrovaných v losangeleskej zoo, sa zatiaľ útek z klietky alebo ohrady nepodaril ani jednému.

Nadnárodní společnost ICKM Real Estate chce na Mostecku postavit továrnu na výrobu elektřiny a páry z biomasy. Investice se pohybuje kolem 3 mld. Kč. \"Kraj bude investiční záměr podporovat. Firma bude hledat dodavatele přímo v regionu,\" řekl ústecký hejtman Jiří Šulc.

Chebsko - Pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení životního prostředí zahájily ve dvou případech policejní orgány úkony řízení.
\"Dosud neznámý pachatel založil v době od června do listopadu loňského roku nepovolenou skládku komunálního odpadu v katastru obce Plesná,\" uvedla mluvčí policie Chebska Stanislava Dlhopolčeková.
Podobně si počínal další výtečník, který vyvezl komunální odpad - lednice a jiné domácí spotřebiče na katastrální území obce Lazy.
\"Škoda, která vznikla Pozemkovému fondu ČR, nebyla dosud ani v jednom případě ustanovena,\" dodala.

OLOMOUC - Olomoucká radnice začala přijímat žádosti o finanční příspěvek na projekty v oblasti tvorby a ochrany životního prostředí. Radní chtějí mezi úspěšné žadatele rozdělit 400 tisíc korun. Informoval o tom vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Výběrového řízení se podle něj mohou zúčastnit fyzické i právnické osoby, které působí na území města. Radnice od nich bude přijímat žádosti do 20. února. \"Příspěvky jsou určeny mimo jiné na ekologickou výchovu a osvětu, například na organizování naučných stezek pro děti,\" doplnil Loyka. Vedoucí odboru životního prostředí předpokládá, že se radní budou výběrem žadatelů zabývat začátkem března. \"Pokud vše půjde podle plánu, úspěšní uchazeči peníze obdrží koncem března,\" konstatoval Loyka. K neznámějším projektům, které radnice v minulosti podpořila z příspěvků na ochranu a tvorbu životního prostředí, patří vysazování ohroženého druhu raků říčních v centru Olomouce a jejím okolí.

Chebští zastupitelé dnes budou mimo jiné rozhodovat o osudu šesti miliónů korun, které Cheb zapůjčil obci Třebeň na rekultivaci chocovické skládky. Z jednání chebského a třebeňského starosty vyplynulo několik variant řešení. Nejmenší šance na přijetí má zřejmě návrh na změnu půjčky na dotaci. Hovoří se ale také o částečném umoření formou poskytování služeb či převodu majetku. \"Nechceme Třebeň zruinovat, nějak řešit to ale musíme,\" uvedl starosta Chebu Jan Svoboda (ODS). Jednání začíná ve 14 hodin v obřadní síni radnice.

STÁT MÁ VÍC CHRÁNIT ZVÍŘATA PŘED TÝRÁNÍM, SENÁT SCHVÁLIL NOVELU
Lepší podmínky přepravy hospodářských zvířat, výslovný zákaz pokusů na zvířatech při vývoji kosmetiky, ale i určité omezení cirkusové drezury a pojízdných zvěřinců. To vše má přinést novela zákona na ochranu zvířat před týráním, kterou hlasy 53 ze 72 přítomných schválil Senát. Předlohu, která má platit od března, nyní posoudí prezident.

VLÁDA SPĚCHÁ SE ZÁKONEM O NATUŘE, DO SNĚMOVNY MÁ JÍT V ÚNORU
Vláda schválila novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má po vstupu země do Evropské unie umožnit vyhlášení nových typů chráněných území Natura. Pokud by tuto normu parlament nestihl do 1. května schválit, hrozily by státu vysoké sankce. Kabinet proto požádá Poslaneckou sněmovnu, aby předlohu projednala ve zkráceném řízení. Sněmovna by se měla zákonem zabývat na své únorové schůzi, řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Kateřina Šůlová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů