Pátek, 26. dubna 2024

Evropští zelení založili v Římě vlastní stranu, aby získali větší vliv

Evropští zelení založili v Římě vlastní stranu, aby získali větší vliv
Politicky organizovaní ochránci životního prostředí hodlají zvýšit svůj vliv v rozšiřující se Evropské unii. Zástupci dvaatřiceti stran z devětadvaceti zemí včera v italském hlavním městě založili Evropskou stranu zelených. Od organizačního sjednocení očekávají, že se lépe prosadí v Evropském parlamentu, kde mají nyní čtyřiačtyřicet zástupců z celkem 626 poslanců. V letošních červnových volbách budou kandidovat i uchazeči z desíti nových členů unie.
Sjednocení evropských zelených bude po právní stránce dovršeno až v roce 2005. \"To, co je nyní důležité, je volební kampaň překračující národní hranice,\" zdůraznil spolupředseda frakce zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit. V rozhovoru pro deník Le Monde uvedl, že evropští ekologisté se shodují v názoru na trvale udržitelný rozvoj, energetickou politiku a geneticky modifikované potraviny. Připustil ale, že nejsou zcela jednotní v názoru na evropskou integraci. Prominentní člen zelených, německý ministr zahraničí Joschka Fischer vyzval členy nově vznikající strany k realismu, protože sebelepší myšlenky se nedají uskutečnit bez podílu na moci.
Jako nosná témata pro červnové volby si evropští zelení vybrali ochranu životního prostředí, odchod od jaderné energie, ochranu spotřebitelů, mír, sociální spravedlnost a průhledné fungování institucí. Ve všech zemích unie budou používat stejné logo, stejné slogany i plakáty. Z Česka byl v Římě přítomen předseda Strany zelených Jan Beránek.
Předák francouzských zelených Noel Mamere v interview pro Parisien/Aujourd\'hui en France vyslovil naději, že případné názorové rozpory zklidní společná hymna, kterou složil proslulý italský skladatel filmové hudby Enio Moricone.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů