Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident Václav Klaus, známý jako zanícený lyžař, chce zprostředkovat diskusi mezi ochránci přírody a podnikateli, kteří usilují o výstavbu lyžařského areálu na šumavské Smrčině. Lesy na Smrčině patří k nejcennějším v národním parku. Sjezdovku a vlek na Smrčině podporuje už delší dobu poslanec ODS Miroslav Beneš. Prezident Klaus nedávno Šumavu navštívil. \"Zaujalo ho, že na rakouské straně hranic se lyžovat smí a na české ne,\" řekl mluvčí Hradu Petr Hájek.

PODLE LESŮ ČR HROZÍ KŮROVCOVÁ KALAMITA
V českých lesích letos hrozí kůrovcová kalamita mimořádné velikosti. Státní podnik Lesy České republiky odhaduje, že by se svým rozsahem mohla vyrovnat dosud největší kůrovcové kalamitě z poloviny 90. let minulého století. V pesimistické variantě by kůrovec mohl napadnout až dva miliony kubíků smrkového dřeva. Přemnožení kůrovce umožnilo loňské mimořádně suché a teplé počasí. Loni se kvůli kůrovci muselo vytěžit asi milion metrů krychlových dřeva, což bylo meziročně šestkrát více. Samotný státní podnik z toho vytěžil asi 580.000 metrů krychlových, což představovalo asi 8 procent jeho celkových těžeb.

VLÁDA SCHVÁLILA ENERGETICKOU KONCEPCI
Z koncepce údajně vypadly pasáže o zrušení územních limitů těžby uhlí a byly nahrazeny formulací o jejich racionálním přehodnocení v budoucnu, možnost dostavby dalších jaderných bloků v koncepci zůstala. Projednávání koncepce provázely spory ekologů a ministerstva životního prostředí. Ti nesouhlasili zejména s rušením limitů na těžbu uhlí a záměrem dalšího rozvoje jaderné energetiky. Vysoký podíl obnovitelných zdrojů energie i důraz na energetickou efektivitu dávají záruku, že se česká energetika konečně posune ekologičtějším směrem, reagoval na rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Jeho úřad prý bude nadále hájit právo občanů spolurozhodovat o tom, zda se v jejich okolí otevře důl, vybuduje nová jaderná elektrárna či úložiště jaderného odpadu.

ROZVOJOVÉ ZEMĚ DOVÁŽEJÍ TOXICKÉ ODPADY ZE ZÁPADU
Indie slouží mnoha zemím světa jako levné odkladiště. Každý rok země doveze ze zahraničí několik miliónů tun plastů, ocele, starých počítačů a dalšího odpadu. Při zpracování používá zcela nepřijatelné metody, tvrdí ekologové. Vyspělé země, ale i okolní asijské státy produkují obrovské množství toxického odpadu, jehož recyklace je těžko proveditelná nebo extrémně drahá. V Indii se jí ochotně zabývají celé rodiny. Nejchudší vrstvy obyvatel žijí ve slumech kolem smetišť, kde hledají cenné kovy, jako je platina, stříbro, měď či palladium. V posledních sedmi letech navíc Indie šestinásobně zvýšila dovoz rtuti, které se všechny vyspělé země zbavují kvůli jejímu špatnému vlivu na zdraví.

LIDÉ OPĚT PROTESTOVALI PROTI ENERGETICKÉ POLITICE STÁTU
Už potřetí v posledních dvou měsících se před budovou vlády shromáždila stovka lidí z obcí ohrožených návrhem energetické koncepce ministerstva průmyslu a obchodu. Ministr Milan Urban (ČSSD) naplánoval zrušení ochrany severočeských obcí před postupem uhelných dolů a stavbu dvou nových jaderných bloků. Urbanův plán se dotkne každodenního života desítek obcí a desetitisíců lidí, tvrdí hnutí Duha. Lidé po vládě žádali, aby zachovala územní ekologické limity těžby, které zatím platí pouze do roku 2005. Chtěli také, aby kabinet nepřipustil plán budování dalších dvou atomových reaktorů a rozhodl se snížit mimořádně vysoké exhalace oxidu uhličitého. Zhruba stovka demonstrantů přinesla před vládu dřevěné kříže se jmény obcí, které byly těžbě uhlí obětovány v posledních šedesáti letech.

POKRAČUJE VÝZKUM ODBOURÁVÁNÍ EMISÍ
V rámci výzkumného programu, podporovaném Evropskou komisí, pokračuje výzkum katalytického odbourávání emisí, především z automobilového provozu. Katalyzátor, oxid titaničitý, má být součástí povrchu vozovky a okolních budov. Dosavadní testy v laboratoři v italském Ispra (laboratoř je součástí Joint Research Centre Evropské komise) dávají podle výzkumné zprávy ze 4. března slibné výsledky. Dobře dopadlo i poloprovozní testování, kdy bylo katalytickou vrstvou opatřeno 7000 m2 vozovky v italském Miláně. Výzkum, který má v příštím roce vyústit v komerčně využitelné know-how, je součástí vyhlášení strategie EU snížit do roku 2010 koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu pod 21 částic v miliardě.

PREZIDENT VETOVAL NOVELU ZÁKONA O PÉČI A ZDRAVÍ LIDU
Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o péči o zdraví lidu. Novela měla umožnit další fungování registrů, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví obyvatel. Poslanci schválili v únoru návrh novely i s pozměňovacími návrhy Senátu. Prezidentovo veto může sněmovna přehlasovat, podpoří-li návrh novely alespoň 101 poslanců. Zákon nepředkládala vláda, ale skupina koaličních poslanců. Návrh tedy neprošel standardním připomínkovým řízením. Jeho obsah se však dotýká základních svobod a práv občanů, a proto by se jím vláda vážně zabývat měla, vysvětlil prezidentovo rozhodnutí mluvčí Hradu Petr Hájek. Klausovi se také nelíbilo, že se zákonem nesouhlasil Senát, což je podle něj důkazem toho, že zákonodárci v názorech na tuto normu nedospěli ke konsenzu.

NA ROPÁKA ROKU JSOU NOMINOVÁNÍ GENERÁL ŠTEFKA A ŠÉF UNIPETROLU
Mezi kandidáty na antiekologické ocenění Ropák je náčelník armádního generální štábu Pavel Štefka a šéf podniku Unipetrol Pavel Švarc, který v této anketě vyhrál již loni. Své náměty na nelichotivé ocenění mohou občané zasílat do 22. března organizaci Děti Země, která akci pořádá. Výsledek ankety bude vyhlášen v dubnu, kdy se rozhodne také o vítězi další soutěže nazvané Zelená perla. Ta je udělována za největší antiekologický výrok roku. Štefka byl navržen na Ropáka kvůli záměru armády vystavět 25 metrů vysoký páteřní radar NATO nedaleko Mohyly míru, která na slavkovském bojišti připomíná oběti slavné Bitvy tří císařů. Záměr odmítají představitelé 16 obcí z okolí mohyly.

K dopisu Podvod na Evropské unii (HN 9. března) sděluji, že v České republice není Natura 2000 zúžena jen na ochranu ptactva, jak tvrdí Boris Valníček. Faktem je, že o takzvaných ptačích oblastech se nyní mluví více než o ochraně stanovišť. Důvod je jednoduchý. Zatímco více než čtyři desítky ptačích oblastí musí Česko vyhlásit do data vstupu, na vyhlášení chráněných stanovišť má po odeslání jejich seznamu do Bruselu ještě šest let času. EU dodržování směrnic v ochraně přírody velmi pečlivě sleduje a za jejich porušování hrozí členským státům citelné sankce. Už jen proto si Česká republika nemůže žádný podvod dovolit.
AUTOR: Karolína Šůlová, mluvčí Ministerstva životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů