Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslední den Envikongresu proběhlo v pavilonu C brněnského výstaviště třetí zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách. Za přítomnosti zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí a zemědělství, Agentury integrované prevence a nevládních organizací byly projednány zkušenosti z prvního roku zavádění integrovaných povolení. Zasedání navázalo na dvoudenní Evropské informační fórum, které rovněž probíhalo v rámci doprovodného programu veletrhu ENVIBRNO.

REKLAMNÍ KAMPAŇ O TŘÍDĚNÍ ODPADU VZBUDILA ZÁJEM
Kampaň společnosti Ekokom vyzývající od prosince k třídění odpadu zaregistrovala třetina populace. Podle jejího průzkumu televizní spoty a inzeráty vzbudily zájem 17 procent obyvatel o nakládání s komunálním odpadem. Začali se například shánět po nejbližším sběrném dvoru a třídit. Kampaň známá heslem \"Nebuďte líní - třiďte odpad\" tak měla pozitivní ohlas. ČR se před vstupem do EU zavázala, že bude recyklovat více odpadů. Například do roku 2005 by se mělo znovu zpracovávat 52 procent všech spotřebovaných obalů. Počet obyvatel, kteří třídí odpady, by měl ve stejném termínu dosáhnout 75 procent. Odpad nyní podle statistik Ekokomu třídí pouze 62 procent obyvatel. Kampaň, která bude stát 30 milionů korun ročně, je naplánována na tři roky.

ENERGETICKÉ SÍTĚ JSOU BYZNYSEM BUDOUCNOSTI
Světový trh pro zařízení na přenos elektrické energie vzroste do roku 2008 ze současných 52,6 na 62,5 miliardy eur. Největší potřeba je v Asii. Na semináři pořádaném v rámci mezinárodního strojírenského veletrhu v Hannoveru se správci sítí obrátili na výrobce elektřiny s výzvou, aby více investovali do rozvodových sítí. Odborníci upozorňují, že páteř stávajících sítí vznikala před více než padesáti léty. Například v Německu odhaduje Gotthard Grass, jednatel svazu provozovatelů sítí, potřebu investic do nových elektráren na 40 až 50 miliard eur. Ale zároveň se musí investovat na 6,5 miliardy eur do rozvodu elektrické energie.

Stínový ministr životního prostředí ODS Bedřich Moldan považuje záměr výstavby dvou jezů na dolním Labi a prohloubení jeho koryta u Děčína za nesmysl. Stejně jako současné vedení úřadu soudí ekolog, který ministerstvo řídil na počátku 90. let, že stavba poškodí přírodu a nevyplatí se. Jezy chce vybudovat ministerstvo dopravy, aby zajistilo rejdařům co nejdelší období splavnosti řeky v roce.

Vodňany - Gymnázium začalo myslet na přírodu a zapojilo se do Koalice pro recyklovaný papír. V praxi to znamená používání recyklovaného kancelářského papíru, používání výrobků s ochrannou známkou Ekologicky šetrný výrobek jako například úsporné žárovky, toaletní papír, používání vratných obalů a podobně.
Škola má, tak jako další úřady, velkou spotřebu papíru a to nejen do tiskárny a kopírky. \"Pochopitelně, že na důležité dokumenty, mám na mysli třeba vysvědčení, se recyklovaný papír použít nemůže,\" uvedl včera ředitel školy Martin Schacherl.

Čistota ovzduší v Praze se v posledním roce celkově zlepšila. \"Znatelné je to zejména v oblasti oxidů síry,\"řekl radní Miloš Gregar. Tento pozitivní trend však podle něj neplatí pro prašnost v pražských ulicích, která souvisí s narůstající dopravou. Stále alarmující je i znečištění malých vodních toků. Podle radního konkrétní informace o stavu životního prostředí v metropoli za minulý rok získají lidé v nové ročence, kterou vydal magistrát. \"Nechybí tam ani údaje o zdraví obyvatelstva, monitoringu pylů pro alergiky, statistické údaje, přehled legislativy a strategické a územní plánování,\"doplnil. Publikaci si zájemci mohou koupit v Prvním městském mapkupectví v Žatecké ulici nebo v Českém ekologickém ústavu za 200 korun. Údaje o životním prostředí jsou k dispozici také na www. praha- mesto. cz v rubrice Chci vědět, Životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů