Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PROGRAM INTELIGENTNÍ ENERGIE PRO EVROPU
EU věnuje tradičně pozornost oblasti energetiky jako klíčovému sektoru hospodářství jednotlivých členských zemí i EU jako celku. Hlavní důraz je kladen na problematiku úspor energie a výroby energie z obnovitelných zdrojů. Evropský parlament a Rada přijaly víceletý program činnosti nazvaný Inteligentní energie pro Evropu, dále EIE. Tento program je zaměřen na podporu politiky EU týkající se problematiky udržitelného rozvoje v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí, přičemž prioritou při zabezpečování dodávek je zvyšování energetické účinnosti a úspor a upřednostňování výroby energií z obnovitelných zdrojů.

Nemoci přenosné ze zvířat na člověka se podle závěrů vědecké konference v Ženevě dostávají rychleji k lidem a mezinárodní spolupráce v této oblasti je nedostatečná.
Neobvyklou konferenci o zoonózách, nemocech přenosných na člověka, jako je například ptačí chřipka, pořádalo tento týden v Ženevě několik mezinárodních organizací.
\"Je pravděpodobné, že šíření zoonóz bude pokračovat,\" prohlásil koordinátor Světové zdravotnické organizace pro boj proti zoonózám Francois Meslin. \"Počet zoonotických nemocí je značný a počet těch, které se stávají problémem jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích, stále roste.\"
Experti na konferenci shodně poukazovali na nedostatečnou spolupráci mezi veterinární a humánní medicínou. Vědci kritizovali také přístup vlád.
Při výskytu a šíření těchto chorob jsou podle expertů nejvýznamnějšími faktory ekologické změny vyvolané lidskými aktivitami a důsledky zemědělské výroby.
 
Evropská komise připravuje zprávu o obnovitelných energiích v EU. Hodnocení využívání obnovitelných zdrojů v Evropské unii nedopadá podle původně plánovaných představ, do roku 2010 bylo plánováno zvýšení podílu těchto zdrojů na spotřebě energií na 12 %, skutečnost ukazuje spíš na 8-10 %. Členské státy budou vyzvány, aby podpořily vytváření nových zdrojů např. poskytováním daňových úlev. Zpráva bude obsahovat i nástin finančních perspektiv na financování výzkumu a vývoje v této oblasti na období 2007-2013.

Obyvatelé Vsetína se mohou bezplatně zbavit svých nepojízdných vozidel. Majitelé si sami zajistí pouze odvoz vraku do areálu Středního odborného učiliště Turkmenská v městské části Bobrky. Přejímka automobilů se uskuteční 1. a 2. června, řekla mluvčí radnice Eva Stejskalová. Majitel nepojízdného automobilu předloží občanský průkaz a technických průkaz vozidla. Po odevzdání vraku dostane doklad, s nímž mu pracovníci evidence vozidel automobil odepíšou ze seznamu, uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner. Vraky se budou přijímat 1. června od 11:00 do 15:00. Další den je bude pověřený pracovník přebírat od 12:00 do 16:30.

Nový závod na výrobu zkapalněných plynů začala v Rajhradicích na Brněnsku stavět společnost SIAD Czech. Továrna za zhruba 700 milionů korun by měla už za rok produkovat asi 55 000 tun kapalného kyslíku, dusíku a argonu, řekl generální ředitel SIAD Czech Ivo Lukas. Kromě výroby plynů v separační jednotce vznikne v Rajhradicích i administrativní centrum a plnírna technických plynů.

O čistotu veřejné zeleně v Praze 2 se stará i občanské sdružení Projekt Šance. Sdružení, které pomáhá dětem ulice, sbírá na hřištích a v parcích pohozené injekční stříkačky po narkomanech a další rizikový odpad. Činí tak už několik let na základě smlouvy s vinohradskou radnicí.

Snímek českého režiséra Tomáše Škrdlanta Myšlení vody získal hlavní cenu na letošním 10. mezinárodním festivalu filmů s tematikou ochrany a tvorby životního prostředí - Envirofilm, jenž se konal ve slovenských městech Banská Bystrica, Zvolen a Banská Štiavnica. Film, který vznikl v uplynulém roce, byl uveden letos v lednu také v České televizi. Mezi oceněnými snímky byl také film českého režiséra Stevea Lichtaga Tanec modrých andělů, který obdržel Cenu Ministerstva životního prostředí a vody Maďarské republiky. Snímek měl na Slovensku současně světovou premiéru. Dalšími oceněnými byly filmy z Německa, Maďarska, Španělska, Slovenska, Polska, Irska a Rakouska. Na festival se letos přihlásilo rekordních 108 filmů z 20 zemí světa. Porota nakonec do soutěže vybrala 30 snímků.

Nevládní organizace z několika evropských zemí včetně Česka budou sledovat míru znečištění toxickými látkami v místech, kde byly sklady pesticidů, chemické provozy nebo spalovny odpadů. Dohodli se na tom ekologičtí experti na mezinárodní konferenci v Brandýse nad Labem. Na závěr konference přijali ekologové deklaraci, v níž požadují zpřísnění nově navržené chemické politiky Evropské unie a \"omezení vlivu průmyslu a vysoce postavených politiků, kteří upřednostňují ekonomické výhody průmyslu před zdravím a budoucností obyvatel\". Ekologové také chtějí, aby byla ukončena výroba a používání polyvinylchloridu (PVC).

Odstranění přemnožených sinic z přehradní nádrže Vír na Žďársku a Brněnské přehrady přijde na několik miliard korun, řekl koordinátor projektu a jihomoravský zastupitel Václav Košacký. Pokud se najdou peníze na celou řadu opatření, mohou podle něj být první výsledky viditelné v rozmezí tří až pěti let. Košacký dodal, že před vyčištěním přehrad bude nutné vybudovat například čističky odpadních vod a řadu retenčních nádrží.

Chemikálie ve volně přístupné opuštěné galvanické chromovně v horské obci Háj na Chomutovsku nechá zlikvidovat Ústecký kraj. Donedávna zabezpečená budova neodolala nájezdu zlodějů kovů, k vanám se zbytky mořicí a louhovací lázně se tak nyní může dostat prakticky každý. V případě havarijního stavu je kraj připraven objekt zabezpečit, řekl Tomáš Kropáček z odboru životního prostředí radnice v Kadani na Chomutovsku. Chromovna patří ústecké firmě Tomáš Rameš, která je v konkurzu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů