Pátek, 26. dubna 2024

Univerzita vsadila na Slunce

Univerzita vsadila na Slunce
Liberec - Ze Slunce získává energii Technická univerzita (TU) v Liberci. Ta na jednu ze svých budov namontovala již koncem loňského roku fotovoltaickou fasádu. Před několika týdny ji doplnil i venkovní baner, který ukazuje aktuální výkon a celkovou nagenerovanou energii.
\"Na tomhle projektu pracujeme prakticky tři roky, kdy se nám naskytla příležitost zapojit se do projektu PV Enlargement, v němž jsou i tři desítky univerzit z celé Evropy. Do konce loňského roku jsme řešili, jak fasádu zaplatíme i kam ji umístíme a podávali jsme různé žádosti,\" přiblížil Dalibor Skácel z Katedry energetických zařízení TU.
Fasáda přišla zhruba na devět milionů korun. Sedmdesát procent přitom pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), třiadvacet procent peníze z rámcového projektu Evropské unie a zbytek půjčka univerzity, kterou si vzala u SFŽP.
\"Půjčku splatíme ze zisku, který budeme mít z prodeje elektrické energie generované fasádou rozvodným závodům,\" podotkl Dalibor Skácel.
Na elektřinu, získanou díky fasádě, přispívá univerzitě také Severočeská energetika.
\"Ze zákona jsme povinni doplácet určitou částku na obnovitelné zdroje energie. V případě liberecké univerzity je to pět korun za kilowatthodinu,\"
sdělil Josef Krulich, vedoucí odboru podpory obchodu Severočeské energetiky. Ten také uvedl, že pokud by bylo technicky možné energii přímo z univerzity \"vyvést ven\", rádi by ji odkupovali.
\"Ale co jsem informován, tak zatím veškerou energii, kterou univerzita vyrobí, také sama spotřebuje,\" dodal vedoucí.
Kromě liberecké univerzity se projektu účastní i univerzity v Praze, Ostravě, Brně a v Plzni. Podle Dalibora Skácela se může Technická univerzita pochlubit jak největší fotovoltaickou fasádou v republice, tak i její barvou.
\"Je krásně modrá, ty klasické panely a články z monokrystalického křemíku bývají tmavě modré až černé,\" vysvětlil odborník. Součástí celého projektu je také laboratorní část. Solární laboratoř vzniká na budově B a budou se v ní měřit fototermální sluneční kolektory.
Do budoucna by chtěla univerzita zrealizovat i největší fototermální fasádu na vysokoškolských kolejích, kde je velká spotřeba elektrické energie.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů