Pátek, 26. dubna 2024

Zelená elektřina v Praze

Zelená elektřina v Praze
Desetníkem navíc za každý kilowatt mohou zákazníci Pražské energetiky přispět na projekty k rozvoji obnovitelných zdrojů.

V roce 2005 bude Pražská energetika (PRE) poprvé rozdělovat peníze, které získá z přirážky u tarifů PREKO. Jde o speciální řadu tarifů, kde si zákazníci mohou dobrovolně platit za každou kilowatthodinu elektřiny o desetník víc. Proč by to dělali? Podporují tím energii z obnovitelných zdrojů. Nebudou ve skutečnosti odebírat \"zelenou elektřinu\", ale na rozvoj obnovitelných zdrojů tímto způsobem přispějí. Pro průměrnou domácnost s malou spotřebou elektřiny by příspěvek znamenal zhruba 20 korun měsíčně k tomu, co platí dnes.

Pražská energetika velké množství dražší zelené energie ani nenakupuje, ani nevyrábí. Má pouze čtyři takové zdroje - dvě malé vodní elektrárny a fotovoltaickou elektrárnu na střeše vlastního sídla a kogenerační výrobu s bioplynem ze skládky v Letňanech.

Fotovoltaická elektrárna je spíš funkčním modelem než výrobnou, má totiž výkon jen 2550 wattů. Jejím hlavním smyslem je však získávání informací o možnostech výroby elektřiny ze slunce. Stále aktualizovaná data jsou k dispozici na internetu. Zatím za dva roky vyrobila 1057 kWh elektřiny, což by byla zhruba spotřeba běžné domácnosti za půl roku.

Se získanými prostředky bude nakládat komise, v níž zasednou také zástupci pražského magistrátu (Praha je jedním z vlastníků PRE) i nezávislých sdružení. Žádosti o dotace mohou zájemci podat v lednu 2005, podmínkou bude realizace do dvou let a výkon obnovitelného zdroje nad 200 kW. Zákazníci-podnikatelé, kteří budou obnovitelné zdroje podporovat, mohou označovat své výrobky ochrannou značkou Made in PREKO, která vyjádří jejich pozitivní přístup k ochraně životního prostředí.

Pražská energetika tradičně pokračuje i v podpoře tepelných čerpadel jako ekologického a ekonomického zdroje vytápění. Od roku 1999 přispěla na 229 instalací čerpadel více než 9 miliony korun. Letošní příspěvek činí 40 tisíc korun na jednu instalaci.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů