Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Každý vlastník zodpovídá za stav pozemku, který je v jeho vlastnictví. Jestliže se na předmětném pozemku objeví nepovolená černá skládka odpadu, je nejdříve nutné pokusit se zjistit majitele odpadu. V případě, že se na skládce nacházejí nebezpečné odpady, doporučuji požádat o spolupráci Policii ČR, neboť je zde podezření ze spáchání trestného činu \"Ohrožení a poškození životního prostředí\". Když se majitele odpadu nepodaří zjistit, nebo mu odložení odpadu prokázat, například svědecky, musí vlastník pozemku odpady odstranit na vlastní náklady. Tato povinnost je vlastníkům pozemků uložena dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, jednáli se o fyzické osoby a dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, jednáli se o právnické osoby nebo podnikatele. Dále může správní orgán dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, uložit povinnost vlastníkovi pozemku odstranit odpad, pokud hrozí poškození životního prostředí a lidského zdraví. Posledním doporučením je to, aby majitelé pozemků nezavdávali nejmenší příčinu k tomu, aby na jejich pozemek byl odkládán odpad. Černé skládky zpravidla vznikají v různých zákoutích, na pozemcích nevyužívaných a tím pádem neudržovaných. Pravidelným sekáním a údržbou pozemku proto může majitel do značné míry přispět k tomu, aby se na něm odpad neobjevoval.

Vysoké  ekologické  závazky odrazují evropské společnosti od fúzí a akvizic.  Ekologická  rizika firmám údajně poškozují značku a dobré jméno, pro některé společnosti jsou i důvodem k odstoupení od připravované transakce. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti KPMG. Třetina společností byla po uskutečnění fúze nebo akvizice zatížena značnými zdravotními, bezpečnostními, sociálními a  ekologickými  závazky, zjistil průzkum KPMG mezi 100 největšími společnostmi v Evropě. Firmám tak často rostly provozní náklady, a pro pětinu společností to znamenalo i přímé finanční závazky.

LETOŠNÍ ÚRODA BUDE LEPŠÍ NEŽ LONI
Český statistický úřad zveřejnil další odhad letošní úrody. Sklizně tak pokračují nad očekávání dobře, původní odhad z června statistici totiž zvýšili o 0,9 procenta. Zemědělci to považují za průměr. Letos by měli farmáři podle zpřesněného odhadu ČSÚ z července sklidit 6,994 milionu tun základních obilovin. Proti loňsku je to o 1,732 milionu tun zrna více. Podle zemědělců je však úroda mezi 6,5 až sedmi miliony tun obilí v Česku běžná. Loni zemědělci sklidili 5,69 milionu tun obilovin, což byl proti roku 2002 propad o 15,9 procenta. Rostlinné výrobě nesvědčilo zejména počasí. Po zimě rolníci kvůli poškození holomrazy zaorali asi 300.000 hektarů ozimů, což ovlivnilo sklizňové plochy řady plodin. V létě pak porosty trpěly nedostatkem srážek.

RWE SCHOTT V ČR VYRÁBĚT SOLÁRNÍ MODULY
Německý výrobce solárních systémů, společnost RWE Schott Solar, vybuduje ve Valašském Meziříčí nový závod na výrobu solárních modulů za 600 miliónů. Během dalších dvou let chce investici zvyšovat. Na Vsetínsku, kde je dnes více než jedenáctiprocentní nezaměstnanost, má během tří let vzniknout téměř 300 nových pracovních míst. Výstavbou nového závodu se zvýší podíl firmy na světovém trhu solárních modulů z 6 na 8 procent. Firma se soustředí na výrobu solárních destiček, článků, modulů a solárních systémů. Tento obor se v poslední době rychle vyvíjí, fotovoltaické systémy patří k technologiím, které podporují země jako Německo nebo Japonsko, aby splnily kvóty pro emise CO2 stanovené v Kjótu. Další země EU již oznámily, že i ony budou tuto technologii v nadcházejících letech podporovat.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci jejímž cílem je získat názory široké veřejnosti k problematice strategie udržitelného rozvoje Evropské unie. Výsledky konzultace budou využity při hodnocení strategie udržitelného rozvoje přijaté v roce 2001. K dispozici jsou dva konzultační materiály - krátký dotazník umístěny na webu Komise a podrobnější konzultační dokument s dodatečnými otázkami. Uzávěrka veřejné konzultace je 31. října 2004.
Příspěvky posílejte na adresu SG-CONSULTATION-SUSTAINABLE-DEVELOPMENT@cec.eu.int
Další informace: http://europa.eu.int/comm/sustainable/pages/consult_en.htm

Nová směrnice č. 2002/88, která klade nové požadavky na snížení emisí způsobených používáním malých benzínových motorů vstupuje v platnost 11.8.2004. Podle této směrnice budou moci na trh vstupovat pouze výrobky, které budou opatřeny benzínovými motory, které splňují přísnější emisní limity. Jedná se hlavně o výrobky jako jsou řetězové pily, sekačky a na trávu apod. Pro jednotlivé typy výrobků je nutnost splňovat limity upravena odlišně, od roku 2004 až do února 2009.

Evropská komise zahajuje veřejnou konzultaci ke Strategii udržitelného rozvoje EU, která byla vyhlášena v roce 2001. Cílem konzultace je získat názory a hodnocení této strategie, zmapovat dosažený pokrok i získat podklady pro další postup v dané oblasti. Konzultace je otevřena do 31.10.2004. Dokumenty jsou přístupná na adresách:
http://europa.eu.int/yourvoice a http://europa.eu.int/comm/sustainable/pages/consult_en.htm

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů