Pátek, 26. dubna 2024

V Brně se na Den bez aut nejvíce diskutovalo o nádraží

V Brně se na Den bez aut nejvíce diskutovalo o nádraží

Víkend na přehradě čeká symbolická blokáda R43

Podle Dětí Země navštívilo třídenní výstavu o odsunu nádraží, silnici R43 přes Brněnskou přehradu a o cyklistice před Mahenovým divadlem v Brně asi dva tisíce lidí. Akce proběhla v rámci dvanáctého ročníku Dne bez aut. Nejčastěji se diskutovalo o smyslu přesunu nádraží a o jeho ceně. Aktivisté návštěvníkům také připomněli, že mají 9. října přijít k referendu o jeho budoucí poloze. Poslední akce ke Dni bez aut proběhne o nadcházejícím víkendu u přístaviště Brněnské přehrady, kde odpůrci trasy R43 budou moci svými kresbami symbolicky zablokovat její trasu.

„Diskuse o budoucím osudu nádraží byly občas dlouhé a vášnivé, zvláště po té, co někteří členové vlády zpochybnili smysl tak drahého nápadu jeho přesunutí,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Upozornil také, že ho překvapil velký zájem o letáky, které jednak připomínají blížící se referendum a jednak vysvětlují, že pro ponechání nádraží v centru je nutné volit ANO. Odhadem se jich totiž rozdalo asi tři tisíce, neboť návštěvníci výstavy si jich brali ve více kusech na vyvěšení a rozdání svým známým.

Občanská sdružení proti výstavbě silnice R43 přes Bystrc také zvou občany Brna na přehradu k přístavišti, kde o víkendu od 11 do 16 hodin u příležitosti Dne bez aut proběhne symbolická blokáda její trasy kresbami. K dispozici bude i protestní petice, kterou již podepsalo více než třicet dva tisíc lidí.

Více informací o symbolické blokádě R43:
Jana Pálková – mobil 608 470 415, janapalkova@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů