Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Francie včera podpořila rozšíření Rady bezpečnosti OSN o dalších pět stálých členů a vybídla Spojené národy k vytvoření agentury, která by se zabývala životním prostředím. O místo stálého člena RB se ucházejí Německo, Japonsko, Brazílie a Indie. Z afrického kontinentu projevil zájem tamní nejlidnatější stát, Nigérie.

Lesy České republiky budou samy prodávat většinu vytěženého dřeva.Měla by se tak výrazně změnit dosavadní praxe, kdy tento státní podnik spravuje jen porosty, ale na potřebné práce si najímá soukromé firmy. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase to bude pro stát výhodnější. Ze srovnávací studie vyplynulo, že v okolních zemích je zisk z prodeje dřeva mnohonásobně vyšší - pohybuje se mezi 20 a 30 eury z kubíku, zatímco u nás z něj Lesy mají jen šest desetin eura.
"To znamená, že mizí někde v tomto proesu prodeje dříví 1 až 2 miliardy korun. A já jsem přesvědčen, že vlastník si má prodávat své dříví sám."

Jaromír Štětina a Strana zelených zahajují předvolební kampaň do Senátu Parlamentu České republiky. Jaromír Štětina kandiduje za Zelené ve volebním obvodě Praha 10.
Tisková konference se koná ve středu 29. září 2004 v 11.00 hodin u sochy sv.Václava na Václavském náměstí v Praze. Účast slíbili novinář, ochránce lidských práv a kandidát SZ do Senátu Jaromír Štětina, poslankyně Parlamentu ČR, herečka  Táňa Fischerová a předseda Strany zelených Jan Beránek.
Volební tým Zelených, který na kampani pracuje, vám na místě kromě volebního programu představí   podobu kampaně,  tiskové materiály a pro každého připraví také jedno překvapení.

Poměrem 112:20 Poslanecká sněmovna schválila návrh na přistoupení k mezinárodní Úmluvě o regulaci velrybářství. Tuto iniciativu již v létě  podpořil i Senát, zbývá tedy podpis prezidenta. Návrh na přistoupení Úmluvě vládě vloni předložil ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
„Naše odpovědnost nekončí hranicemi republiky a proto jsem rád, že Poslanecká sněmovna návrh schválila. I naším zájmem je totiž zachování světového přírodního bohatství. Postoj České republiky může v budoucnu rozhodnout i spor o pokračování moratoria na lov vzácných druhů velryb,“ komentuje rozhodnutí ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Úmluva o regulaci velrybářství je jednou z posledních významných mezinárodních úmluv v ochraně přírody, které ČR doposud neratifikovala.

Trhové Sviny - Dávno vyschlý rybník Dolní Kyjov opět naplní voda. Usiluje o to obecně prospěšná společnost Obnova biotopu rybníků v Čechách a na Moravě.
"Rybník má dlouhá léta poškozenou hráz, nikdo ani nepamatuje, že by v něm kdy byla voda," konstatovala Dagmar Lošková z odboru správy městského majetku úřadu města. To rybník vlastní, ale na 10 let ho zdarma pronajalo zmíněné obecně prospěšné společnosti. Ta se zavázala obnovit ho z vlastních a získaných prostředků a poté ho navrátit městu.
Požádala o dotaci z evropského Operačního fondu Infrastruktura a první kolo schvalovacího procesu dopadlo dobře - Státní fond životního prostředí (SFŽP) ji doporučil jako vhodnou spolu s dalšími sedmi žádostmi z Jihočeského kraje. Celkem SFŽP doporučil 103 projekty, které si rozdělí 4,76 miliardy korun. Konkrétní částky na jednotlivé projekty ještě nejsou známy.

Ruský prezident Vladimír Putin měl přikázat některým svým ministrům, aby podepsali dokumenty k přijetí Kjótského protokolu, jenž zavazuje signatáře ke snížení emisí skleníkových plynů s cílem odvrátit globální oteplování. Oznámila to s odvoláním na odborníky ze Světového fondu ochrany přírody (WWF) agentura Reuters a později potvrdily i oficiální zdroje z Moskvy. V důsledku odmítnutí Spojenými státy je Kjóto bez ruské účasti neproveditelné.

Vlašim (ss) - Do Vlašimi se během dnešního a zítřejšího dne sjede deset družstev studentů středních škol a učilišť středočeského regionu, kteří se zúčastní krajského kola Ekologické olympiády. I letos ho pořádá Podblanické ekocentrum Českého svazu ochránců přírody Vlašim. "Hlavním cílem olympiády je motivovat žáky k hlubšímu zájmu o poznávání a ochranu přírody, podnítit jejich ekologické myšlení a jednání," uvedla Kateřina Červenková, hlavní organizátorka akce. Družstva jsou tříčlenná, v teoretické části soutěže budou prokazovat znalosti v ekologii a ochraně přírody, například ekologické pojmy, stav životního prostředí v Čechách a ve světě, globální ekologické problémy, právní normy na ochranu přírody, poznávání rostlin, zvířat, hornin, minerálů, hub a lesnictví. Praktická část se uskuteční přímo v terénu a studenti v ní budou ukazovat úroveň ekologického myšlení a schopnosti ekologického jednání a rozhodování na základě samostatných tvůrčích přístupů, dovedností a ochranářských zkušeností.

Důkazem nedostatku seriózní diskuse ke skleníkovým plynům je dopis Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha (Slovíčkaření není vážná debata, HN 21. září). Mnou uváděná data, která dokládají, že Česko není evropským rekordmanem v emisích oxidu uhličitého na hlavu, jak někteří tvrdí, považuje za nekorektní. Zdrojem pro můj komentář je statistika UNFCCC (United Nations Framework Convention On Climate Change) publikovaná United Nations Statistics Division. Dokládá, že země jako Finsko a Estonsko měly dle poslední statistiky (za rok 2001) vyšší emise oxidu uhličitého na hlavu než ČR. Toto srovnání je z jednoho zdroje - na rozdíl od srovnání publikovaného Vojtěchem Koteckým. Autor chce vést vážnou debatu, ale sám hledá záminky pro osobní osočování.
František Špaček, Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, Most

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů