Pátek, 26. dubna 2024

Radnice v Třebíči nabízí videotéku o ochraně přírody

Radnice v Třebíči nabízí videotéku o ochraně přírody
Zatím neobvyklou aktivitu pro veřejnost zřídil ze své iniciativy odbor životního prostředí Městského úřadu Třebíč. Na zájemce tu čeká zatím 62 videokazet, zapůjčených z videotéky resortního ministerstva, a očekává se postupné rozšiřování fondu. K zapůjčení jsou snímky z oblasti ochrany životního prostředí, zpravidla držitelé ocenění z tematických mezinárodních festivalů.

Půjdou na internet

Seznam snímků by se měl v brzku objevit na webových stránkách Třebíče (www.trebic.cz), k dispozici jej mají i na městském informačním centru a samozřejmě na dotčeném odboru životního prostředí. Zájem se očekává kromě soukromých zájemců o tematiku, kteří si již začínají ve dveřích odboru životního prostředí podávat ruce, také ze škol.
Ty totiž mohou videokazety využívat nejen v ekologické výchově a v přírodopisu, ale díky některým cizojazyčným filmům s titulky i při výuce řečí. "Doposud byla praxe taková, že jsme o zápůjčku jednotlivých titulů museli žádat na videotéku ministerstva. Tak jsme si řekli, že bychom to zkusili takto, aby to bylo lidem blíž," vysvětlila Právu mluvčí radnice Hana Koutná zatím ojedinělý počin Třebíčských.

Budou se rozrůstat

Ministerstvo vyšlo vstříc a na dlouhodobou zápůjčku poskytlo odboru třebíčské radnice zatím jen část požadovaných filmů.
Videotéka by se však měla postupně rozrůstat a podle zájmu by se mohla rozšířit i o sekci DVD - zatím jsou k dispozici jen videokazety.
Skutečnou budoucnost však mají plně v rukou sami diváci a jejich zájem.
Videokazetu si mohou na odbor životního prostředí přijít vypůjčit zájemci způsobilí k právním úkonům - musí být minimálně držiteli občanského průkazu. Naráz si lze obvykle vypůjčit maximálně šest videokazet, a to na dobu jednoho týdne. Filmy se nesmí využívat ke komerčním účelům, zápůjčky jsou bezplatné.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů