Pátek, 26. dubna 2024

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení

Bedřich Moldan

Geochemik, ekolog, publicista a politik Bedřich Moldan sehrál rozhodující roli při tvorbě české ekologické legislativy po listopadu roku 1989. Narozen 15. srpna 1935, vystudoval obor analytické chemie na Matematicko - fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Za totality se v letech 1959 - 1989 zabýval biogeochemií v Českém geologickém ústavu; tuto činnost opustil, aby zastával v letech 1990 - 91 post 1. ministra životního prostředí ČSFR.

Tento úřad však opouštěl s pocitem křivdy - v době, kdy ještě neexistoval lustrační zákon, jej nařkl Petr Pithart ze spolupráce s StB a Česká národní rada jej i přes protesty odvolala. Už zakrátko se ukázalo, že to byla lež.

K úspěchům na politickém poli se přidaly i ty na poli akademickém - tři roky po "sametové revoluci" byl tehdy RNDr. Bedřich Moldan, CSc. habilitován na docenta a roku 1997 se z docenta stal profesor enviromentálních věd. Bedřich Moldan byl a je předsedou, respektive členem celé řady organizací a spolků - v letech 1993 - 2000 vykonával funkci předsedy Správní rady Regionálního centra pro životní prostředí pro střední a východní Evropu se sídlem v Szentendre (Maďarsko); 1991-1998 byl předsedou Českého svazu ochránců přírody. Roku 1992 se stal ředitelem Centra pro otázky životního prostředí při Univerzitě Karlově v Praze. Také v oblasti "evropské" politiky je Bedřich Moldan známým jménem - v letech 1998-2001 byl členem Evropského konsultačního fóra pro trvale udržitelný rozvoj v Bruselu a členem delegace ČR pro vyjednávání o přistoupení k EU (zastával post zmocněnec ministra životního prostředí pro Evropskou unii - tehdy byl ministrem životního prostředí Miloš Kužvart). V letech 2000 - 2001 to dotáhl na mety nejvyšší - stal se předsedou Komise pro trvale udržitelný rozvoj OSN.

Je přirozené, že se Moldan zúčastnil Summitu Země 2002, konaného v Johannesburgu ve dnech 26. srpna - 4. září 2002. Na tomto summitu se Česká republika příliš nepředvedla - na rozdíl od jiných států nebyla schopna představit svou koncepci trvale udržitelného rozvoje a neměla ani vlasttní stánek.

V listopadu 2003 se začal angažovat v další organizaci - vzal funkci předsedy pracovní skupiny pro problematiku Šumavy a Národního parku Šumava. Jedná se o skupinu, jež byla založena v rámci dohody krajů a jejím cílem je zejména ochrana přírody na Šumavě a zkvalitnění života jejích obyvatel.

V současné době je stínovým ministrem životního prostředí za ODS. Jeho jméno se objevilo i v souvislosti s kandidaturou na křeslo evropského komisaře (tím se stal JUDr. Pavel Telička, kterého v listopadu 2004 vystřídá Vladimír Špidla). Jeho působnost stále přesahuje hranice státu - je předsedou vědeckého výboru Evropské environmentální agentury v Kodani. 27. května 2004 převzal z rukou Libora Ambrozka (KDU - ČSL) Cenu ministra životního prostředí za celoživotní přínos v této oblasti. Prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc. je autorem více než stovky knih a článků, mezi nimiž jsou:

Geologie a životní prostředí (1974)

Ekologie, demokracie, trh (1992)

Příroda a civilizace (1997)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů