Pátek, 26. dubna 2024

Ekolog si musel natřít vrtuli na zeleno

Ekolog si musel natřít vrtuli na zeleno
Hřivínův Újezd Na samotě u lesa v Hřivínově Újezdě žije Vojtěch Bernátek, který se umístil na třetím místě moravského žebříčku Solární ligy ČR 2004. V současné době k vytápění svého obydlí využívá čtyř solárních kolektorů a malé větrné elektrárny. Jako pojistku na dny bezvětří a nedostatku slunečního svitu využívá kotle na spalování biomasy.
Bernátek svoji chalupu přestavěl tak, aby mohl využívat alternativní zdroje energie. " Nejdříve jsem ji získával z improvizované větrné elektrárny na ohřev vody. K tomu mi bohatě postačila pouze jedna vrtule," vzpomněl Bernátek.
Před dvěma roky se rozhodl zakoupit sluneční kolektory na topení. " Stačí, aby na chvíli vysvitlo slunce, a teplo se v domě udrží i dva dny. Nejlepším řešením je však zapojit více zdrojů současně. Proto, když je potřeba, využívám solární panely, větrnou elektrárnu a kotel na biomasu dohromady," popsal.
Bernátek plánuje zakoupení dalšího kolektoru v hodnotě zhruba padesáti tisíc korun. " Mám výhodu, že jsem schopen nainstalovat si všechno sám, jinak bych se nedoplatil," smířeně konstatoval kutil, který však někdy kroutí hlavou nad postupem úřadů.
Nechápal například, když obdržel z odboru životního prostředí pokyn natřít vrtuli z větrné elektrárny na zelenou barvu tak, aby nerušila vzhled okolí. " Docela mě pobavilo, že takových drobností si ochránci všimnou hned, ale větší objekty uhlídat nedokážou. Ukázkovým případem je zlínská tržnice přetřená na modro. Firmy si mohou dovolit všechno, ale na soukromníka si každý troufá," posteskl si.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů