Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

firma Biona Jersin  informovala ministerstvo zivotniho prostredi o svem zameru dovezt v ramci pomoci slovenskym Tatram 2000 litru biologicky odbouratelneho oleje. Olej Bipol ma propujcenu znacku Ekologicky setrny vyrobek. Biologicky odbouratelne oleje se pouzivaji do motorovych pil tam, kde by v zadnem pripade nemelo dojit ke kontaminaci prostredi - tedy napriklad pri nezbytnych  zasazich v narodnich parcich. MZP o tomto zameru informovalo svuj slovensky protejsek.
V soucasne dobe probiha inventarizace skod, po jejim skonceni by mel slovensky ministr zivotniho prostredi Milkos  informovat ministra  Ambrozka o tom, jakou konkretni pomoc by tatranske lesy potrebovaly.

Organizace Greenpeace kritizuje Francii, Irsko, Polsko a Velkou Británii za jejich přetrvávající negativní postoj k zákazu používání kadmia při výrobě baterek a akumulátorů, čímž blokují přijetí relevantní evropské legislativy. Podle Greenpeace jsou důvody tohoto zamítavého postoje zcela zřetelné: v případě Francie to vypadá, že zaujímá protekcionistický postoj kvůli francouzské společnosti SAFT, která je největším světovým výrobcem průmyslových baterií nikl-kadmium.

Snaha státu omezovat vlastnická práva sílí. Potvrzují to konkrétní kroky vlády i sněmovny. Majitelé pozemků či bytů přitom nemají možnost své vlastnictví využívat tak, jak chtějí, často jim stát přímo brání v podnikání.
Zatímco politici a státní úředníci svůj postup většinou obhajují "veřejným zájmem", zástupci vlastníků hovoří naopak o pošlapávání základních demokratických práv.
"Nadřazování uživatelských práv nad vlastnickými už u nás dosáhlo hrozivého rozsahu," říká například místopředseda Svazu vlastníků půdy František Janda.
Při zdůrazňování "veřejného zájmu" se politici a úředníci dostávají velmi často do střetu také s ekologickými organizacemi. Jejich zástupci však mají většinou stejný názor jako samotní vlastníci - nekladou ochranu přírody před vlastnická práva.
"Například snazší vyvlastňování pozemků kvůli dálnicím sice vnese zmatek do současných ekologických zákonů, ale neomezí je nijak dramaticky. Hlavním problémem je omezení práv místních lidí - obcí a majitelů pozemků," říká ředitel Hnutí Duha Martin Ander.
"Úředníci si tak prosadí plány bez ohledu na názor občanů. Chybí demokratická diskuse," dodává Ander.

PLYN SE NA PÁLAVĚ TĚŽIT NEBUDE
Zemní plyn se v Chráněné krajinné oblasti Pálava těžit nebude. Moravské naftové doly Hodonín totiž při průzkumném vrtu nenašly tak bohaté ložisko plynu, aby se jim vyplatilo zahájit těžbu. Těžaři se přitom dostali při zkušebním vrtu nedaleko Klenotnice pod vrchem Děvín až do hloubky necelých tří kilometrů, žádné velké ložisko plynu tam ale nebylo. Zahájení zkušebního vrtu na Pálavě provázely spory. Doly původně chtěly prozkoumat zásoby přímo v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Děvín, s tím však ochranáři nesouhlasili a doly proto musely změnit místo pro vrt. Stále také není rozhodnuto o tom, zda se bude těžit ropa a zemní plyn v Kančí oboře nedaleko Břeclavi. Tam chtějí těžit jak Moravské naftové doly, tak společnost Česká naftařská. O těžbě bude rozhodovat Báňský úřad.

INEKON GROUP DODÁ DO IRSKA ČISTÍRNU
Společnost Inekon Group uzavřela dva kontrakty na dodávku biologické čistírny odpadních vod do Irska v hodnotě přibližně šesti miliónů korun. Dodávka by měla začít do konce roku. Inekon bude na dodávkách spolupracovat se společností Ecofluid Group, která vlastní technologii. Skupina Inekon již dodala do Irska jednu čistírnu a podle firmy projevil irský partner zájem o další tři zařízení v hodnotě zhruba tří miliónů korun. Inekon v minulém roce dodal například pět tramvajových souprav do Spojených států.

S příchodem prvních mrazíků ochránci přírody opět upozorňují, že krmení labutí na stojatých vodách může být příčinou smrti těchto ptáků. Pokud jim lidé chtějí přilepšit, mají s přikrmová-ním počkat na chvíli, až se labutě na zimu přestěhují na tekoucí vody.Labutě si totiž na krmení u rybníků a jezer zvyknou a neodletí k řekám. Až ale udeří silnější mrazy a rybníky a nádrže rychle pokryje led, ptákům bude hrozit přimrznutí k hladině. Pokud hladina rybníků a nádrží zamrzne, labutě nebudou také moct utíkat do vody před psy, upozorňuje na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody mluva ochranářů Marcela Mikesková.

Jetřichov - Z původně odhadovaných 30 milionů až na konečných 50 milionů korun se vyšplhaly náklady související s likvidací toxické skládky, která dlouhá léta znečišťovala životní prostředí nedaleko Jetřichova na Broumovsku.
"Poslední stavební úpravy se prováděly v těchto dnech. Nyní je ještě na řadě čerpání podzemních vod, jejichž znečištění bylo v minulosti neoprávněně bagatelizováno," sdělil nám včera Jiří Malík ze Správy CHKO Broumovsko a vysvětlil nám, že přes skládku vedly tektonické linie do nichž utekla znečištěná voda.
Čerpání kontaminovaných vod si podle Malíkova odhadu vyžádá další milionové náklady.
"Odhadujeme, že čerpání podzemních vod bude práce na další dva roky a další náklady přesáhnou částku deset tisíc korun," domnívá se Jiří Malík.
Nezajištěná skládka umístěná ve staré pískovně obsahovala průmyslové odpady a zejména toxické pesticidy látky používané na ochranu rostlin v zemědělství. Skládka vznikla v 70. letech minulého století.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů