Pátek, 26. dubna 2024

Proti elektrárnám jsou jen v některých obcích

Proti elektrárnám jsou jen v některých obcích
Prostějov Záměr investorů postavit na rozhraní okresů Prostějov a Blansko dvě velké větrné elektrárny zneklidnil některé obce a proti jejich výstavbě se zvedla vlna protestů. Elektrárny by měly stát mezi vesnicemi Lipovec a Kulířov na Blanensku a Rozstání na Prostějovsku. " Zatím nemám o stavbě podrobnější informace, ale vím, že v sousedních vesnicích tento projekt vyvolal pozdvižení," uvedl starosta Rozstání Jiří Szymzsa ( nez.).
V Kulířově se na veřejném zasedání obecního zastupitelstva sešli místní lidé a devadesát procent z nich podepsalo nesouhlas se stavbou elektráren. " Jedná se o velké a nevyzkoušené elektrárny. Jejich vybudování by stoprocentně změnilo ráz krajiny. Navíc jsem podle meteorologických map zjistila, že zdejší lokalita není vůbec vhodná pro větrné elektrárny," řekla starostka Kulířova Hana Buchtová ( nez.). Na Prostějovsku zatím funguje jedna malá větrná elektrárna u Protivanova, která je od lokality u Lipovce vzdálena asi patnáct kilometrů. Jejím provozovatelem je Pravoslavná akademie Vilémov na Olomoucku. " Chtěli jsme, aby byla především ukázkou, že vítr je jednou z možností, jak využívat obnovitelné zdroje energie, které neničí přírodu a život na planetě," uvedl ředitel akademie Roman Juriga.
Nyní se jedná o výstavbě dalších dvou větrných elektráren u Protivanova s velkým výkonem a ke komerčním účelům. Obecní zastupitelé schválili bez připomínek změnu územního plánu, která nové elektrárny povoluje. " S provozem elektrárny nejsou problémy a lidé si na ni nestěžují. Nepotvrdily se obavy z narušení životního prostředí," potvrdil starosta obce Karel Trnečka ( nez.). Jiří Hanák, předseda zemědělského družstva Taurus v Protivanově, které na dotčených pozemcích hospodaří, vidí situaci opatrněji: " Nedokáži teď odhadnout, jaký mají větrné elektrárny vliv na životní prostředí. Z mého pohledu je ale každý sloup na poli pro zemědělce překážkou. Mezi obnovitelné zdroje energie bych určitě zařadil raději biomasu než vítr," řekl Hanák.
Další větrná elektrárna na Prostějovsku se bude stavět u Drahan. " Když jsme připravovali změnu územního plánu, nikdo nepřišel na obecní úřad a neměl ke stavbě připomínky. Možná si lidi něco řekli na dědině, ale žádné protesty z toho nebyly," řekl starosta Drahan Josef Ošlejšek ( nez.). Elektrárna v Drahanech bude stát asi šest set metrů za posledními domy vesnice, což investor, zastupitelé i občané považují za bezpečnou vzdálenost. " Obec bude mít z jejího provozu určitý finanční příspěvek a možná to bude i atrakce pro turisty," dodal Ošlejšek.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů