Pátek, 26. dubna 2024

Rosa chce pomáhat obcím šetřit životní prostředí

Rosa chce pomáhat obcím šetřit životní prostředí
Obecně prospěšná společnost Rosa odstartovala projekt Zelená kancelář, jehož cílem je pomoci obcím šetřit při svém provozu životní prostředí i peníze z obecní kasy. Projekt „Zelená kancelář“ je podpořen z prostředků Evropské unie.Jižní Čechy -

Prvním počinem centra bude pilotní studie, během které proběhnout modelové enviro-audity [1] v pěti vybraných jihočeských obcích. Cílem studie je vytvořit jednoduchou metodiku, která pomůže obcím, státním institucím i soukromých firmám šetřit životní prostředí, materiál i peníze [2]. Tato metodika bude dostupná v tištěné podobě i na internetu začátkem příštího roku.

„Při přípravě tohoto projektu jsme se inspirovali u našich rakouských sousedů, kde takovou pilotní studii již provedli. Manuál, který je výsledkem jejich snažení, chceme přeložit do češtiny a ve spolupráci s vybranými obcemi jej upravit tak, aby byl využitelný i v České republice,“ říká manažer projektu Pavel Hrubý.

Obce, které se projektu Zelená kancelář zúčastní, budou moci čerpat využít několika výhod a usnadnění. Jejich zástupci se na jarní exkurzi do Rakouska přesvědčí, jak ekologicky šetrný provoz obce vypadá v praxi. Po zbytek roku budou moci využívat bezplatných konzultací od pracovníků Rosy a odborníků z Čech i z Rakouska při „ekologizaci“ provozu přímo v jejich obcích. Náklady na tyto konzultace, exkurze i doprovodné semináře a workshopy budou hrazeny z projektu.

V počáteční fázi projektu Rosa založila v Českých Budějovicích Centrum enviro-auditů pro Jižní Čechy. Jeho prostřednictvím chce enviro-audity nabízet jako službu státním institucím, obcím i soukromým firmám.

  • 1. Enviro-audit je proces o třech fázích. Prvním je odborné zhodnocení materiálních a energetických toků při provozu instituce (co se používá – kancelářský papír, čisticí prostředky, svítidla, počítače; čím se topí atd.). Další fází je navržení opatření, která povedou ke snížení negativních vlivů jejího provozu na životní prostředí a materiálním, energetickým i finančním úsporám. Poslední neméně důležitou fází je koordinace uvádění těchto opatření do praxe.
  • 2. Zkušenosti rakouských obcí, které se účastnily obdobného projektu, jiných měst v Evropě i našeho Ministerstva životního prostředí ukazují, že být šetrnější k životnému prostředí se vyplatí. Například vídeňský magistrát ušetřil 5000 Eur jen díky výměně 100 kusů obyčejných žárovek za úsporné zářivky. Vídeňské sdružení nemocnic v letech 1996-2000 ušetřilo tím, že přešlo na ekologičtější standardy úklidu, 23% množství úklidových prostředků a 10% nákladů (66 000 Eur). Obcím v rakouském Vorarlbersku se optimalizací procesu nakupování v průměru podařilo ušetřit až 50% nákladů. Díky společným zakázkám mohly získat až 30% slevy u dodavatelů.
  • Zdroj: BudNews

    Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů