Pátek, 26. dubna 2024

Šance pro ekonomiku i přírodu

Šance pro ekonomiku i přírodu
"Zákon sníží znečištění ovzduší, přinese nové investice spojené s tvorbou pracovních míst, přispěje k rozvoji obcí a venkova."
Zítra budou poslanci hlasovat o klíčovém zákoně na podporu obnovitelných zdrojů energie. Rozhodnou, zda bude Česká republika v jejich využívání dál zaostávat za vyspělými zeměmi, nebo zda začne ztrátu dohánět.
Verze zákona doporučená parlamentními výbory není špatná: podnikatelům, kteří se rozhodnou vyrábět elektřinu spalováním biomasy, z větru, slunce nebo v malých vodních elektrárnách, dává legislativa jistotu přednostního připojení a odběru, a zejména patnáctiletou garanci výkupní ceny za kilowatthodinu. Výrobci tak mohou dobře finančně naplánovat svůj projekt a banky jim budou ochotněji poskytovat úvěry, protože se sníží riziko investic. Alternativně si mohou provozovatelé obnovitelných zdrojů zvolit podporu takzvanými zelenými bonusy, tedy příplatkem k elektřině prodané na trhu.
Kdo umí a najde si pro svoji elektřinu sám odbyt, bude zvýhodněn. Systém podpory vychází z úspěšného německého či španělského modelu.
Dlouhodobá stabilita podnikatelského prostředí garantovaná zákonem a následný příliv investic jsou přitom nezbytné podmínky pro rozvoj tohoto moderního odvětví, které bude podle odhadů Evropské komise v roce 2020 zaměstnávat v EU přes 900 tisíc lidí.
Zákon přispěje k rozvoji obcí a venkova. Pěstování energetických plodin dá novou šanci českému zemědělství, které těžko hledá odbyt pro svoji potravinářskou produkci. Obce si mohou sjednat příspěvek do rozpočtu od provozovatele větrných elektráren, které stojí na jejich území. Rozvoj obnovitelných technologií dá důležitou příležitost také českému strojírenskému průmyslu.
Rozsah investic, které přijetí zákona umožní, se jen v příštích pěti letech odhaduje na několik desítek miliard korun. Zároveň sníží emise oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn podnebí, až o osm miliónů tun, tedy více než způsobují všechna česká osobní auta dohromady.
O smysluplnosti zákona ale především rozhodne hlasování o důležitých paragrafech. Někteří poslanci navrhli změny, které mohou účinnost zákona razantně omezit.
Například poslanec Oldřich Vojíř (ODS) navrhuje vyškrtnout klíčový paragraf, který určuje pravidla pro stanovování výkupní ceny čisté elektřiny a záruku jejich patnáctiletého zachování. To je ale vlastním smyslem zákona a přijetí pozměňovacího návrhu by se rovnalo zamítnutí celého zákona.
Několik členů sněmovny také chce omezit podporu větrným elektrárnám pouze do výkonu půl megawattu. Ty se ve světě stavěly koncem devadesátých let a již se téměř nevyrábějí. Nynější typy turbín mají výkony v rozmezí dva až tři megawatty.
Podpora zastaralých technologií by tedy buď znamenala, že se budou dovážet vyřazené stroje ze západní Evropy, nebo že se větrná energii u nás využívat nebude vůbec. Několik velkých elektráren navíc může v krajině rušit daleko méně než les malých, které vyrobí stejné množství elektřiny. Větrné elektrárny s vyššími výkony se otáčejí pomaleji, jsou to novější a tišší technologie.
Důležité je také zachování podpory obnovitelného tepla - jedná se o jednodušší a levnější technologie a potenciál jeho výroby je několikanásobně vyšší než u elektřiny. Tato pravidla pomohou rozvoji obecních výtopen na biomasu nebo ohřívání vody v solárních kolektorech. To může ještě zvýraznit pozitivní přínosy, které bude zákon mít pro zemědělství a venkov.
Výzvu k zakotvení účinné podpory obnovitelným zdrojům elektřiny i tepla poslancům zaslaly i desítky obcí a měst a přes 130 českých firem. Středeční hlasování rozhodne, zda toto volání bude vyslyšeno, nebo zda budeme nadále pokulhávat na konci pelotonu. A tak přicházet o šance snížit znečištění, vytvořit nová pracovní místa nebo pomoci venkovu.
Autor vede program Energie v Hnutí DUHA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů