Pátek, 26. dubna 2024

Nezisková organizace, PermaLot, zahajuje koordinační činnost na novém mezinárodní projektu alternativního vzdělávání pro mládež

Nezisková organizace, PermaLot, zahajuje koordinační činnost na novém mezinárodní projektu alternativního vzdělávání pro mládež

PermaLot nedávno obdržel grant z fondu Evropské Unie, k uvedení pilotního projektu „Cestovatelská škola života“ (Travelling School of Life” [TsoL]), projektu, který byl v posledních dvou letech vypracován ve spolupráci s mezinárodními mládežnickými organizacemi a různými venkovskými vzdělávacími středisky.

 

Tato finanční dotace rozhodně pomůže venkovu”, uvádí Max Vittrup Jensen, předseda PermaLotu a nyní i koordinátor TSoL. „Dostali jsme nejenom možnost vytvořit na venkově jeden částečný úvazek, ale hlavně umožnit vzdělání a osobní rozvoj mladým lidem ve venkovských oblastech Olomoucka, ale také na Slovensku a v Rumunsku“.

 

Součástí myšlenky založení konceptu Cestovatelské školy života je i fakt, že za poslední tři roky PermaLot navštívilo a se založením pomohlo přes 600 mladých návštěvníků. Tito dobrovolníci, z nich někteří pracovali pár hodin a jiní i několik týdnů a měsíců, přispěli úctyhodným číslem 23000 dobrovolnických hodin. Při absenci jakéhokoliv předchozího tréningu v managementu tak velké skupiny jednotlivců a po vypozorování, že pro mnoho z těchto dobrovolníků by bylo vhodné znát alespoň základy mezilidské komunikace ve skupinách, jsme byli nuceni najít uspokojivé řešení funkční pro obě strany.

 

Projekt Cestovatelská škola života nabízí „hostitelům“ tréning v managementu dobrovolníků a k vytvoření základu pro jednotný vzdělávací a kooperativní systém spolu s nadějí pro implementaci akreditačního standardu.

Pro „studenty“ je nejprve připraven třítýdenní Úvodní kurz, přinášející základní uvědomění v oblasti osobního vývoje. Po tomto úvodním kurzu si mají účastníci možnost vybrat některý z kurzů nabízených mezinárodními hostitelskými vzdělávacími středisky. Témata kurzů jsou velmi rozmanitá, od udržitelných staveb, lokálního komunitního plánování, vaření, zemědělství, meditaci přes management rozvoje venkova až po permakulturu a další oblasti. Cílem je vzdělat vyrovnané aktivní mladé občany, kteří se budou schopni zapojit do řešení globální krize životního prostředí.

 

Grant ve výši 19.000 EUR je z 50 % založen na kofinancování. Část půjde od studentů a jednotlivých organizací. Doufáme však, že se nám podaří přesvědčit Olomoucký kraj, aby se svými  prostředky na škole také podíleli, protože tato činnost podporuje krajské záměry v oblasti mládežnického vzdělávání, obnovuje místní udržitelnosti a podporuje kulturní diverzitu.

 

Pro další informace vyhledejte:

V angličtině/němčině: Max Vittrup Jensen : 737 578 314 / 585 15 20 10 – max@PermaLot.org

V češtině: Radka Vaculová: 737 410 259 / 585 15 20 10 – radka@PermaLot.org

O mládežnických programech EU: www.youth.cz

O Cestovatelské škole života: http://tsol.benn.org -www.travelling-school-of-life.org

O PermaLotu: www.PermaLot.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů