Pátek, 26. dubna 2024

Změkčování se neočekává

Změkčování se neočekává
Od posledního pravidelného hodnocení politiky v oblasti životního prostředí, které vypracovává OECD (tzv. Environment Performance Review), uplynulo téměř sedm let. Letošní zpráva bude zveřejněna až na podzim, ale už 19. května budou publikována doporučení pro jednotlivé země.

Česká republika se od posledního hodnocení přihlásila k uskutečňování Environmentální strategie OECD a Iniciativy OECD k udržitelné budoucnosti. Letos si česká delegace vedená ministrem Liborem Ambrozkem odveze doporučení, jejichž zásadním cílem má být oddělení hospodářského růstu od negativních dopadů na životní prostředí, zdraví obyvatelstva a vyčerpávání přírodních zdrojů. Mezi členy OECD stále patří Česká republika k zemím s vysokou energetickou a materiálovou náročností tvorby HDP a s vysokou úrovní emisí znečišťujících látek na jednoho obyvatele.

Výsledky hodnocení předloží Ministerstvo životního prostředí (MŽP) české vládě a pro informaci také Parlamentu. Dosavadní trendy v oblasti životního prostředí se ani v ČR zřejmě měnit nebudou. Ambrozek proto pochválil programové prohlášení vlády, která podle něj nepřipustí změkčování ekologických standardů. Obsahuje také řadu konkrétních závazků, jako je např. respektování principu účasti veřejnosti na rozhodování ve věcech životního prostředí, péče o soustavu chráněných území Natura 2000 či práce na ekologické daňové reformě.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů