Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Most - Na otravu organismu zemřel v mostecké nemocnici třetí dělník, který v pondělí 6. června čistil kanalizační jímku poblíž čtvrti Če-pirohy v Mostě.
"Příčinou smrti byl podle pitvy septický šok po vdechnutí obsahu jímky," informovala včera tisková mluvčí mostecké policie Alena Bartošová.
Technici opravovali v hlubině montážní klapku. Dva z nich se nadýchali hnilobných plynů, omdleli a utonuli.
Třetí pracovník, který se je snažil zachránit, se zachytil na traverze. Přestože měl srdeční zástavu, podařilo se ho lékařům oživit a převézt do nemocnice na anesteziologicko - resuscitační oddělení. Muž však svůj boj o život ve středu prohrál.
Příčiny tragické nehody šetří policie. Mimo jiné též zkoumá, zda pracovníci či společnost Avates z Litvínova, která je zaměstnávala, neporušili předpisy.

Je to paradoxní, ale výhoda kraje částečně spočívá v existenci dlouhodobých problémů. Severozápadní Čechy dostaly před třemi lety ze státního rozpočtu patnáct miliard korun na zahlazování následků ekologických škod vzniklých z dobývání nerostných surovin a z rozšiřování energetiky. Do Podkrušnohoří míří finanční zdroje také ze zahraničí. Úřady práce v Ústeckém kraji spatřují velké šance ve vytváření nových pracovních míst cestou intenzivní rekultivace krajiny. Měsíční krajina, která po desetiletí vznikala na Mostecku, Chomutovsku i Teplicku a Ústecku jako následek bezuzdného drancování přírody, zvolna dostávat lidskou podobu. Rekultivace území přináší do krajiny trvalé i dočasné změny.
Tvarováním výsypek v kombinaci s vodními plochami se vrací příroda s překvapivě vysokou estetickou a obytnou hodnotu. Severočeské doly (SD) a Mostecká uhelná společnost (MUS) dokončily rekultivace na zhruba deseti tisících hektarech. Zbytkové jámy po uhelné těžbě se již na některých místech změnily v nová jezera s rekreačním charakterem. K největším bude patřit jezero ve zbytkové jámě lomu ČSA (MUS) s předpokládanou plochou 1259 hektarů. Dlouholetý propagátor rekultivací, ekolog a rovněž fotograf Stanislav Štýs s oblibou používal příměr: "Díky rekultivacím se severním Čechám zelená na příští časy."

Britská dopravní společnost testuje novou zbraň proti nebezpečným emisím. Tou zbraní by měla býti ovčí moč. Novou metodu ochrany ovzduší nyní zkouší autobusová společnost ve Winchestru.
Zkušební autobusy sebou vezou zásobník naplněný výše zmíněnou tekutinou, která je během jízdy postupně vstřikována do výfukových plynů. Andrew Dyer, ředitel společnosti Stagecoach South, řekl: „Je to zcela nová metoda a pevně doufáme, že bude fungovat. Takto bychom chtěli dosáhnout snížení obsahu oxidů dusíku ve vzduchu.“ Dostatek ovčí moči zajišťuje firma zabývající se inseminací zvířat. Před vlastním použitím musí být moč nejprve upravena na úplně čistou močovinu, která reaguje s oxidy dusíku ve výfukových plynech. Produktem reakce je plynný dusík a voda.

British Nuclear, britská státní společnost, otevřela v Praze regionální ředitelství pro střední a východní Evropu. Specializuje se na jaderná zařízení včetně jejich vyřazování z provozu a sanaci životního prostředí.

Na slavnostním ceremoniálu v Monte Carlu byl na konci května vyhlášen Světový podnikatel roku 2005. "Podnikatelského Oscara" získal Američan Wayne Huizenga z Huizenga Holdings. Za faktory, které rozhodly o jeho vítězství, porota označila dlouhodobý charakter jeho úspěšnosti, lidský přístup a průkopnictví v zavádění neotřelých postupů v podnikání během minulých let. Huizenga založil úspěšné společnosti, zabývající se odpadovým hospodářstvím (Waste Management) a likvidací odpadů (Republic Industries). Stál u zrodu Blockbuster Entertainment, který je globálním lídrem ve videozábavě, dále pak společnosti AutoNation, která je v USA největším prodejcem vozů a patří k největším i ve světovém měřítku. Byl rovněž majitelem tří profesionálních amerických sportovních týmů - nyní vlastní tým Miami Dolphins, který hraje v americké národní fotbalové lize. Světového finále se účastnil i zástupce České republiky Miroslav Řihák, generální ředitel, zakladatel a spoluvla stník společnosti Anect, držitel českého ocenění Podnikatel roku 2004. Soutěž Světový podnikatel roku byla poprvé vyhlášena v roce 1986 a od té doby její popularita neustále roste. Letos se jí účastnil o 34 podnikatelů z 32 zemí světa. Konkurence byla opravdu velká. Mezi finalisty, vítězi národních kol, byli zástupci mezinárodně známých značek, např. Ital Andrea Illy ze společnosti Illycafé nebo Francouz Christophe Bonduelle ze společnosti Bonduelle.

Účetním skandálem zmítaný pojišťovací kolos AIG konečně po dvou odkladech vydal opravené výsledky svého hospodaření za loňský rok. Jeho šéf M. R. Greenberg oznámil, že v uplynulých pěti letech nadhodnotil své zisky o 3,9 miliardy dolarů a účetní hodnotu svých aktiv snížil o 2,26 miliardy.
Trhy byly s těmito výsledky spokojené, protože se čekalo snížení hodnoty o 2,7 mld. USD. Vrásky však investorům dělají údaje o zvýšených rezervách na pojištění "azbestových závazků" a ostatních ekologických škod. Hlavně azbest je noční můrou amerických pojišťoven, protože nikdo neví, kolik staveb kvůli jeho zvýšenému výskytu v nich bude třeba zbourat.
Zajímavým údajem ze zveřejněných výsledků hospodaření je, že AIG zvýšila pojištění členů svých vlastních nejvyšších orgánů, tedy správní rady a dozorčí rady. Jen za toto pojištění zaplatí za rok 33 milionů dolarů, což představuje nárůst o 250 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů