Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

IBM oznámilo, že Max Planck Society bude používať špičkový superpočítačový systém IBM pre zdvojnásobenie svojho výpočtového výkonu, ktorý umožní výskum a experimenty, ktoré doposiaľ neboli možné. Systém je zostavený z 86 novo ohlásených systémov IBM eServer p5 575 a organizácii Max Planck Society zabezpečí superpočítačový výkon viac ako 10 teraflopov. Tým sa zdvojnásobí ich inštalovaný výpočtový výkon platformy pSeries. Nový superpočítač pomôže výskumníkom z Garching Computing Center rozšíriť výskum v odvetviach nanotechnológie a ochrany životného prostredia, ako aj spustiť ďalšie inovatívne výskumné projekty spoločnosti.

Hradec Králové - Hektar lesa u Bělečka lehl včera odpoledne popelem. S požárem bojovaly hned tři jednotky z Hradce Králové a Pardubic. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu do půl hodiny.
"Štěstí, že nefouká silný vítr. Kdyby se to stalo v sobotu, byly by škody mnohem větší," řekl vyšetřovatel hradeckých hasičů Jaroslav Noha. Příčinou ohoření porostu borovic do výše jednoho metru byla podle vyšetřovatelů nedohašená cigareta turisty.
"Za požárem v lese je vždy člověk. Aby hořelo jehličí, muselo by být 300 stupňů, a to slunce neumí," dodal Noha. Škody vyčíslí lesníci za dva měsíce.

Sanace regionu ve Stráži pod Ralskem bude podle usnesení vlády stát do roku 2012 téměř 2 miliardy korun, do roku 2006 to bude 300 milionů korun. Jde o investiční akce řešící důsledky po chemické těžbě uranu, provozované státním podnikem Diamo.

Britský Government Car Service zařadil na seznam "povolených" vozů hybridní Toyotu Prius. A své Jaguary a Rovery vyměnilo za tento ekologický vůz již osm ministrů britské labouristické vlády.

Pelhřimov Ve Strachovských rybnících uprostřed města, které zdobí vzácné a chráněné stulíky, ubývá vody. "Horní rybník jsme upustili, protože ho čeká odbahnění. S dolním však máme starosti. Nepřitéká do něho tolik vody jako obvykle, navíc ta stávající mizí,"vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Josef Slavětínský. O problému jednalo včera vedení města. To se spojilo také s rybáři, aby společně prohlédli hráz i požerák. "Někde musí voda unikat. Spojujeme to s přívalovým deštěm, který se na město snesl před měsícem. Jeho síla musela systém rybníku poškodit,"dodává Slavětínský. Kdyby se nepodařilo včas závadu zjistit a odstranit, odumřely by v rybníce nejen vzácné vodní rostliny. V současné době je výška vodní hladiny rybníku poloviční oproti normálu.

Děčín - Více netopýrů než dětí. Taková je v současné době situace v Základní škole v Jílovém na Děčínsku. Z půdy školy si totiž kolonie šesti stovek netopýrů udělala porodnici. Zůstanou zde až do začátku října.
Poprvé samice netopýrů objevil školník František Svoboda před sedmnácti lety. "Od té doby létají každý rok, ale prvně jich bylo kolem třiceti, nyní jich jsou stovky," uvedl František Svoboda.
Ovšem netopýři nepůsobí škole pouze radost. Uklízení po nich je spíše noční můrou zaměstnanců a ochranářů CHKO Labské pískovce. "V minulosti jsme sebrali po netopýrech až čtyřicet plných pytlů trusu, na půdě po nich musíme uklízet dvakrát do roka," popsal František Svoboda.
Na půdě v Jílovém je vždy letní kolonie samic, které tam v současné době rodí mláďata. Kolem šesti set netopýrů budí pozornost i odborníků. "Je to exkluzivní lokalita v rámci Evropy, " poznamenal Pavel Benda, zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

Řídící výbor pro obiloviny schválil uskladnění 300.000 tun české pšenice v intervenčních skladech v Belgii. EU schválila i částečnou úhradu dopravních nákladů na přesun pšenice z ČR do Belgie. V květnu byl vydán souhlas s uskladněním 55.000 tun pšenice v německých skladech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů