Pátek, 26. dubna 2024

Libanon nabízí šance v ekologii

Libanon nabízí šance v ekologii
Sýry Akawi nebo Fondel či mléko Tatra. V Libanonu jsou tyto značky již dlouho spojovány s Českem. "Máme tu v dodávkách mléčných výrobků tradici," říká Miroslava Hubáčková, obchodní ředitelka podniku Madeta. Objemy vývozů mléčných produktů však klesají, a to i díky prodražujícímu se tuzemskému mléku a zostřující se konkurenci na libanonském trhu. "Chceme se tam však udržet, nezbývá než se bránit třeba lepším marketinkem," dodává Miroslava Hubáčková.
To, že do Libanonu směřuje stále více mezinárodních společností, potvrzuje i George Karráa, generální tajemník Česko-arabské obchodní komory. "Konkurence se každým rokem zvyšuje ze strany přicházejících světových firem," tvrdí George Karráa. A to i přesto, že v zemi existuje riziko určité politické nestability. "Situace se však po květnových volbách postupně stabilizuje," dodává Karráa.
V květnu zvítězil v zemi protisyrský blok a syrská vojska musela pod tlakem odporu obyvatelstva opustit zemi. Koncem července se však představitelé Sýrie a Libanonu dohodli na obnovení vztahů, což lze považovat za ukončení politické krize a dobrý signál pro exportéry i investory.

Co se nejvíce vyváží
Mezi tradiční exportní artikly z ČR nepatří jen mléčné výrobky, ale i řada dalších. "Do Libanonu se mimo mlékárenských výrobků dovážejí zejména sklářské a papírenské výrobky.
Některé z nich se na místním trhu staly pojmem. Za všechny jmenujme křišťálové sklo Moser či Bohemia Crystal, pneumatiky Barum a v poslední době i vozy Škoda," uvádí Bronislava Tomášová, vedoucí obchodně-ekonomického úseku velvyslanectví České republiky v Libanonu.
Mimo uvedených nejdůležitějších položek se z Česka vyváží také železo, ocel a výrobky z tohoto materiálu. Podíl takové komodity na celkovém vývozu však klesá. Jistě nezanedbatelnou vývozní položkou jsou i již vzpomínané automobily Škoda.
Česko má v Libanonu příznivý zvuk, stejně jako obchodní tradice. Dobré kontakty se vyvinuly i díky libanonským studentům a politické podpoře ze strany prezidentů. Naposled to byla návštěva Václava Klause v květnu 2004.
Přesto nejsou obchodní vztahy optimální. "I když mezi novými členskými státy Evropské unie patří Česká republika mezi nejdůležitější obchodní partnery Libanonu, musím s politováním konstatovat, že v oblasti stavebních, ekologických a energetických technologií není potenciál odbytu českých výrobků na libanonském trhu plně využíván," poukazuje Bronislava Tomášová na nevyužité příležitosti.

Šance pro české exportéry
Proexportní příležitosti v Libanonu jsou poněkud omezené, hrubý domácí produkt vytváří hlavně obchod, turistika a zemědělství. S ohledem na převládající zemědělskou výrobu se proto jeví především zemědělství a sektor potravinářských technologií jako určitá možnost pro české vývozce. Příležitosti jsou i v oblasti turistického ruchu. Počet osob, které směřují do této země, se zvyšuje. Snahu investovat do turismu potvrzuje například stavba zimního letoviska v Sannine-Zénith, které je svou rozlohou čtyřikrát větší než Bejrút a představuje zhruba jedno procento libanonského území. Toto letovisko je investicí za 1,2 miliardy dolarů, což je vůbec největší projekt v oblasti turismu na Blízkém východě.
Vedle tradičních oblastí existují i takové příležitosti, jako je energetický a vodohospodářský sektor. Například se diskutuje o nutnosti vyřešit problém hrozící energetické krize. Jedná se také o privatizaci energetiky.
Libanonská strana projevuje zájem řešit ekologické otázky, tedy stavby čističek odpadních vod. Vše ale reguluje Státní rada pro rekonstrukci a rozvoj, tedy agentura s postavením ministerstva.

Dveře do Iráku
Libanon je zemí, která tradičně obchodovala s Irákem a má velmi úzké vazby na tamní obchodníky. "Dostat se do Iráku je i vzhledem k bezpečnostní situaci poněkud komplikovanější. Navázat kontakty s libanonskými obchodníky by ale bylo cestou, jak proniknout na irácký trh," radí tajemník George Karráa, podle něhož je Libanon jakýmsi mostem v Orientu, a to nejen do Iráku, ale i například do Sýrie.
Do této země chystá Česko-arabská obchodní komora podnikatelskou misi, kde budou mít účastníci možnost prověřit zájem Syřanů o výstavbu čističek odpadních vod či spalovny komunálních odpadů.

Podnikatelské příležitosti v Libanonu
Oblast životního prostředí - spalovny (řešení otázky komunálního odpadu), výstavba čističek odpadních vod, úpravny vody
Cestovní ruch
Vodohospodářské projekty - přehrady, umělá jezera
Stavby silnic a perspektivně i železnic včetně mostů
Ocelářské výrobky - stavební ocel, profily
Papír
Energetika - elektrická zařízení, rozvodny, dodávky dieselagregátů
Sklo - křišťál, stavební ploché sklo, lustry
Zařízení pro potravinářský průmysl - balicí linky
Potraviny - sušené mléko, pivo, sýry, cukrovinky, sušenky
Zdroj: ČAOK, MPO
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů