Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pro environmentální technologie se otevírají nové trhy. V Brazílii proběhne mezi 18. až 22. září veletrh a kongres Fitabes, který je zaměřen na oblast sanace životního prostředí a vodního hospodářství. Akce se koná jednou za dva roky v srdci Brazílie, ve státě Mato Grossu do Sul. CzechTrade nabízí spolupráci všem českým vodohospodářským firmám. Mají možnost se veletrhu účastnit například formou katalogové prezentace nebo zvolit individuální spolupráci.

Vimpersko - Do lokality Obří hrad v I. zóně Národního parku Šumava by neměla až do poloviny listopadu stoupnout noha turistů. Ještě dva a půl měsíce bude totiž platit zákaz vstupu do lesa. "Obří hrad se nachází v katastrálním území Studenec, které je na hranici Vimperka a Kašperských Hor. Na tomto území se nacházejí souše, které vážně ohrožují životy a zdraví turistů na této turistické stezce. Na začátku lesních cest je zřetelné označení, které turisty upozorňuje, že do těchto míst nemají vstupovat," informoval včera vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vimperku Josef Kotál. Správní řízení o dočasném omezení nebo vyloučení vstupu do lesa v této lokalitě zahájil Městský úřad Sušice již v dubnu, ovšem v průběhu řízení zjistil, že daná lokalita patří pod Vimperk.

V EU začala od 13. srpna platit nová pravidla pro zacházení s elek-trošrotem, která stanovují výrobcům a prodejcům povinnost odebírat od zákazníků staré zařízení při koupi nového. To se promítne do ceny nových spotřebičů, protože se do ní započítají i náklady na jejich budoucí likvidaci. Tento recyklační příplatek bude při koupi uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku.
Český spotřebitel by tak měl nejvíce zaplatit při koupi lednice, a to až 420 korun. Na rozdíl od ostatních zákazníků v EU však zvýšenou cenu zřejmě pocítí až od září, protože Ministerstvo životního prostředí musí ještě vyhlášku, která systém sběru a recyklace elektrospotřebičů upřesňuje, dopracovat.

Stanice na likvidaci bioodpadů vznikne ve Vysokém Mýtě do konce příštího roku. Zařízení z odpadů vyrobí energii a přijde na 65 mil. Kč. Z fondů EU to bude téměř 49 mil. Kč, 9,7 mil. Kč dodá Státní fond životního prostředí.

Američtí environmentalisté zveřejnili analýzu, podle níž po letech poklesu začala stagnovat ekologická závadnost automobilů (měřeno emisemi CO2). Tamní automobilový provoz podle nich vyprodukuje o 25 % víc skleníkových plynů než v roce 1990.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů