Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Domažličtí lesníci vypustili v pátek do Českého lesa 11 vzácných tetřevů. Do přírody se tak po desítkách let vracejí zvířata, která byla dlouhá léta na vymření.
Vědci z bavorské části dále vypouštějí na Šumavu rysa ostrovida. Z Bavorska, kde byli uměle vysazeni, se nyní do příhraničí navracejí bobři. Podobné je to s puštíkem bělavým.
Návrat tetřeva dotuje český stát; jedno zvíře přijde na 14.000 korun. Vzácného ptáka uměle odchovali bavorští lesníci. Nikde jinde se tetřevi údajně nedají sehnat.
"V posledních šesti letech jsme do lesů v okolí Čerchova vysadili stovku ptáků, letos poprvé vyvedli mláďata," uvedl ředitel Domažlických městských lesů, které projekt zajišťují. V ČR se pokoušejí ochránci přírody vysadit tetřeva na pěti místech.
Ještě po válce byl v českých lesích běžným zvířetem. Poté ale začal vymírat, důvod není přesně znám. Jedním z vysvětlení je rostoucí turistický ruch. Čerchovská oblast byla však do roku 1990 pro veřejnost nepřístupná. Místní lesníci si proto jeho vymření vysvětlují změnou klimatu a větším množstvím predátorů.
V Národním parku Šumava, například v okolí Modravy, jsou místa, která právě kvůli tetřevům zůstávají několik měsíců v roce turistům uzavřena. Z těchto důvodů už park deset let brání otevření hraničního přechodu Modrý sloup. V nové CHKO Český les podle jejího ředitele Jindřicha Horáčka nic podobného nehrozí.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošla čistírna odpadních vod v Bruntále. Na projektu za 130 milionů korun se podílelo šest obcí z Bruntálska, z velké části přispěla svými penězi Evropská unie.
Rekonstrukce čistírny, jež byla dokončena na sklonku září, byla nezbytně nutná. Pomohla totiž zvýšit její kapacitu, zlepšit kvalitu vyčištěné vody a uvést ji do souladu s normami EU, řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Výrobci elektra si musí vybrat do středy 12. října, jak zlikvidují odpad
Firmy vyrábějící elektrospotřebiče se mají do tohoto data přihlásit u Ministerstva životního prostředí do některého ze vznikajících kolektivních systémů na odběr a likvidaci elektroodpadu. Jinak musí zabezpečit likvidaci svých výrobků individuálně, případně jim hrozí pokuta až deset miliónů korun.

NKÚ prověřil ministerstva
NKÚ kontroloval také peníze vydané Ministerstvem zemědělství na částečné vyrovnání ztrát z ekologického zemědělství za roky 1998 až 2003.
"Na základě kontrolních zjištění lze konstatovat, že neexistuje spolehlivá evidence dotací, která by přesně zaznamenala veškeré peníze poskytnuté zemědělcům prostřednictvím různých programů," uvedl ve zprávě Zdeněk Brandt z Nejvyššího kontrolního úřadu.
Podpora zpracování ekologických produktů a obchodu nebyla systematická. Důsledkem toho byla velmi nízká výroba biopotravin (přibližně 0,06 procenta celkového trhu s potravinami v Česku oproti dvěma až třem procentům v EU), a to i přesto, že objem ekologicky obhospodařovaných ploch v Česku převyšuje průměr v zemích EU přibližně 6 procent oproti 4 v EU.

Poslance čeká na říjnové schůzi, která začíná už zítra, řada vážných rozhodnutí nad dalším osudem českého hospodářství. Kromě každoročního rozhodování o státním rozpočtu na příští rok to budou i další, neméně důležité zákony: zákoník práce, sjednocení dozoru nad kapitálovým trhem, vyšší daňové paušály pro živnostníky, podpora ekologického zemědělství nebo omezení reklamy na alkohol.

Liberec - Jedenáct zahraničních dobrovolníků bude v následujících dvou týdnech sázet stromy v novém pralese, který chce na Ještědském hřebenu vypěstovat Společnost přátel přírody.
Myšlenku vytvořit na Ještědském hřebenu prales představili ochránci přírody loni v červenci. Koupili tehdy od soukromníka sedm hektarů smrkového lesa, který chtějí postupně přeměnit ve smíšený les a v budoucnu i prales. Pozemek se nachází ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. "Vysadíme tam tisíce stromů, především buky, jedle a javory - původní stromy této lokality,"doplnil vedoucí přátel přírody Jan Korytář. Do výsadby se může 22. října zapojit i veřejnost.
Přeměna smrkové monokultury na Ještědském hřebenu na smíšený les by měla postupně umožnit návrat rostlin a zvířat, která tam žila původně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů