Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

7členná ruská skupina pro inspekci ekologického prostředí dnes přiletěla do metropole Harbin v provincii Hei Long Jiang v severovýchodní Číně. Při svém pětidenním pobytu provede spolu s čínskými protějšky inspekci nejnovější situace znečištění vody v řece Sunghua.
Tato skupina je složena z vládních úředníků a odborníků ruského rezortu pro ochranu životního prostředí, včetně části odborníků z dálného východu Světového fondu přírody. Členové této skupiny novinářům řekli, že hlavím cílem této cesty je seznámit se s ekologickými vlivy způsobenými znečištěnou vodou z řeky Sunghua a poučit se ze zkušeností čínských protějšků při řešení této otázky za mimořadné situace.
Po výbuchu v Chemické továrně na zpracování ropy ve městě Jilin uniklo velké množství odpadů a splašek do řeky Sunghua a tím došlo k vážnému znečištění vody. Čínská strana upozornila Rusko, že znečištěná voda možná přinese sousednímu Rusku jisté škody a nepříznivé vlivy.

Už 14. ročník populárního Valašského mikulášského jarmeku pořádají ve Valašských Kloboukách místní občané [1] o víkendu od 2. do 4. prosince. V sobotu přijede také ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který nad celou akcí převzal záštitu.
Ministr Ambrozek se zúčastní mimo jiné slavnostního Vyhlášení výsledků sútěže pro valašskú řeč, které se odehraje v 11:00 v Dřevěnici č.p. 62 u klobouckého gymnázia, ale i dalších akcí. Jejich kompletní seznam najdete na internetových stránkách města na adrese http://www.valasskeklobouky.cz.

Evropská komise schválila dánské kompenzace vyplácené dánským farmářům, kteří pěstují normální nebo organické plodiny, pokud se v jejich produkci najdou geneticky upravené materiály. Státní pomoc může být poskytnuta, pokud geneticky upravené materiály přesáhnou hranici 0,9 %, a to ve výši rozdílu tržní ceny produktů, které musejí být označovány jako obsahující geneticky modifikované materiály. Pomoc bude vyplácena z fondu tvořeného povinnými příspěvky farmářů, kteří pěstují geneticky modifikované organismy.

Jaderná energie - špatná odpověď, je napsáno na transparentu aktivistů Greenpeace, protestujících proti záměru britské vlády zvážit výstavbu nové generace jaderných elektráren. Aktivisté včera narušili návštěvu premiéra Tonyho Blaira v londýnském centru Business Design. Vláda potřebuje zvýšit bezpečnost energetických dodávek a snížit emise skleníkových plynů. Jaderná energie nyní pokrývá asi pětinu dodávek elektřiny v zemi.

V hlavním městě stoupne příští rok cena vodného a stočného o 3,78 procenta. Informovala o tom mluvčí provozní firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Marcela Dvořáková. Občané Prahy podle výpočtu zaplatí za metr krychlový vody 44,36 koruny, přičemž nyní stojí 42,75 koruny. Podle původního návrhu měla voda v Praze zdražit o 4,99 procenta. Dohodly se na tom PVK s Pražskou vodohospodářskou společností, která spravuje infrastrukturu. Údajně ale nebyly doladěny technické podrobnosti.

Reaguji na článek "Kvůli tání může zmizet Golfský proud" (HN 29. listopadu). Autor v závěru cituje Freda Singera s tím, že jde o klimatologa z Univerzity George Masona ve státě Virginia. Samotné vyjádření, v němž pan Singer o svých oponentech tvrdí, že "jsou frustrováni", protože modely vycházejí tak a ne jinak, nepůsobí moc akademicky. Navíc je v naprostém rozporu s informacemi v celém zbytku článku. Má to jednoduché řešení, totiž osobu citovaného.
Fred Singer je známý jako podivná postava. Tvrdí o sobě, že je klimatolog a že žádné klimatické změny nehrozí. Před deseti lety tvrdil, že je odborník na ozonosféru a že žádná ozónová díra nehrozí. Asi nejserióznější partner, jakého kdy měl, je paradoxně ropná společnost Exxon Mobil, která jej financovala.
Před osmi lety vyvolal velký skandál, protože v mediích uváděl, že jistý dr. Bolin, vedoucí panelu OSN pro změny klimatu, změnil na věc názor a myslí si, že změny klimatu jsou omyl, což napadený označil za pomluvu. Ukázalo se, že Singer jeho údajné stanovisko vyfabrikoval. Singer se prohlašuje za vědce, ale za posledních patnáct let nepublikoval ani jeden odborný článek ve vědeckém časopise. Hospodářské noviny by si příště měly dát pozor na své zdroje. Petr Vocas, Ostrava

Ze 2,63 miliardy eur ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, které jsou České republice k dispozici v období 2004 až 2006, už je jich většina podle náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové přidělena konkrétním žadatelům. Žádné peníze nejsou už například k dispozici ve Fondu soudržnosti, který je určen na velké dopravní a ekologické investice. Stejné je to i s operačním programem Infrastruktura, který poskytuje peníze na menší dopravní a ekologické stavby.
Možnost získání evropských dotací mají podle Jourové však dosud žadatelé, kteří předloží projekty neinvestičního charakteru v rámci některých grantových schémat Společného regionálního operačního programu (SROP), například v opatření Podpora podnikání v regionech s vyšší nezaměstnaností nebo Sociální integrace nezaměstnaných v regionech.

Čínské úřady včera přerušily dodávky vody v dalším větším městě na severovýchodě země kvůli ekologické katastrofě, která postihla tuto oblast po výbuchu chemičky. Odstávka vody na předměstích I-lanu s 26 000 obyvateli, k nimž po řece Sung-chua dospěla skvrna karcinogenního benzenu, potrvá údajně tři dny. Uzavřeny byly již také přírodní parky na březích řeky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů