Pátek, 26. dubna 2024

Brněnské ekologické hříchy

Brněnské ekologické hříchy

 Brněnští radní uvádějí ve svém programu následující okruhy problémů: 

Životní prostředí

  • na základě analýzy systému odpadového hospodářství provedeme jeho optimalizaci. Optimalizace bohužel zatím vypadá tak, že za některé odpady zaplatíme na sběrných střediscích několikanásobně více. A tak je lidé vyhazují v okolí popelnic, sběrných středisek a po ulicích. 
  • podpoříme třídění odpadů. Plnění tohoto  bodu se celkem daří i díky spolupráci s EKO-KOM a.s. Stálo by však za to přidat další nádoby, zejména na PET a papír.  
  • podpoříme modernizaci spalovny a její prioritní postavení v regionálním odpadovém hospodářství. Proběhlo opakované výběrové řízení. 
  • ve spolupráci s odbornými institucemi prověříme možnosti řešení problémů Brněnské přehrady. Problém se řeší zatím v teoretické rovině, připravuje se výstavba ČOV nad přehradou. 
  • budeme pokračovat ve výstavbě a rekonstrukci městské kanalizační sítě: Bod se plní. 
  • dokončíme rozšíření a rekonstrukci čistírny odpadních vod.Rekontsrukce se provedla, trochu nepříjemné je však zdražení plateb za vodu. 
  • budeme prosazovat obnovu uličních stromořadí a rekonstruovat významné parky a zahrady. Zde byl učiněn v minulých letech značný pokrok. Problémem však zůstává někdy úmyslné poškozování stromů různými vandaly a lidmi, kteří nemají stromy rádi. Otázkou také je, kam se bude ubírat další osud p.o. starající se o městskou zeleň města Brna po odvolání její dlouholeté ředitelky Ing. Olgy Novákové. 

Problémů je v Brně samozřejmě daleko více. Od nízké úrovně pouliční čistoty v některých lokalitách, přes přeplněné popelnice a nádoby na separovaný sběr, nedostatečnou ochranu artéské zvodně, řadu dosud nevyřešených ekologických zátěží (např. černovickou skládku, zamoření vod v Heršpicích a na Křídlovické ulici), nárust individuální dopravy, opakované zakládání černých skládek často obrovských rozměrů - viz.ul. Uhelná atd.)

ZDROJ: Enviweb

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů