Pátek, 26. dubna 2024

Ekologický seveřan: Saab 9-5 BioPower na bioetanol

Ekologický seveřan: Saab 9-5 BioPower na bioetanol

V poslední době se automobilky předhánějí ve vývoji automobilů s alternativním pohonem. Jednak chtějí šetřit životní prostředí a v neposlední řadě také řešit situaci, která nastane po vyčerpání ropných ložisek. Ani seveřané nechtějí být pozadu a v nedávné době představila švédská automobilka nový Saab 9-5 BioPower, jenž jezdí na bioetanol.

Bioetanol je produkován ze široké palety biomas, obsahujících lesní usazeniny, cukrovou třtinu a řepu. Tento fakt dělá z bioetanolu zcela obnovitelný a udržitelný palivový zdroj, jenž můžeme považovat za palivo přátelské k životnímu prostředí. Ve světě je tento druh paliva známý pod označením E85. Na rozdíl od benzínu a nafty spotřeba E85 významně nezvýší atmosférické hladiny oxidu uhličitého (CO2), který je skleníkovým plynem (ty jsou hlavní příčinou globálního oteplování).

Vzhled nového Saabu 9-5 BioPower je totožný se Saabem 9-5 současné generace, jezdícím na běžné palivo.

Nejvíce novinek a technologických pokroků najdeme v útrobách vozu.

Pod kapotou nového Saabu se skrývá ekologický přeplňovaný agregát o objemu 2,0 litru, jehož zásadní předností je schopnost spalovat i normální benzín, aniž by vyžadoval jakékoliv úpravy. Pokud máte v nádrži ekologické palivo E85, motor nabízí výkon 180 koňských sil a 280 N.m točivého momentu.


Pokud řidič natankuje klasický benzín, motor nabídne 150 koní a 240 N.m točivého momentu. Ve výsledku to znamená, že nárůst výkonu při použití etanolu činí 20 procent a nárůst točivého momentu 16 procent. Tento fakt se samozřejmě projeví i na jízdních vlastnostech vozu. S ekologickým palivem Saab zrychlí na 100kilometrovou rychlost za 8,5 vteřiny, s použitím klasického benzínu pak za 9,8 vteřiny.

http://automix.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů