Pátek, 26. dubna 2024

Globální oteplování vyhání zvířata

Globální oteplování vyhání zvířata
Globální oteplování vyhání zvířata

Pěnice stěhující se ze Spojených států do Kanady, kostaričtí tukani migrující do hor, losos plující na sever do Severního ledového oceánu.

Známky globálního oteplování, nebo jen náhodné zvláštnosti? Steve Sawyer, vedoucí dozoru nad klimatem skupiny Greenpeace, tvrdí: "Existuje dlouhý seznam stěhovavých druhů posunujících se dále na sever, což je jistě známka vyšších teplot." Naproti tomu řada expertů je opačného názoru.

"Když chcete měřit teplotu, použijete teploměr, a ne opeřence. Ptáci mají spoustu důvodů pro stěhování na sever, jih nebo kamkoli jinam," namítá Fred Singer, který vede americký Projekt pro vědu a ekologickou politiku.

Nicméně data OSN ukazují, že nejteplejšími léty od počátku vedení záznamů v roce 1860 byly roky 1998, 2002, 2003 a 2004. Mnoho vědců spojuje oteplování právě s lidskou činností.

Výbor radící OSN varoval, že rostoucí teploty mohou vést k vyhynutí tisíců druhů živočichů a zapříčinit více bouří, záplav, rostoucí plochu pouští a hladinu moře zvýšenou o metr do roku 2100.

Existují však i jiná ohrožení. Například migrace pěnic z USA představuje hrozbu pro tamní smrkové lesy, jež budou náchylnější k napadení obalečem smrkovým, jehož larvy pěnice pojídá.

V Kostarice je ohrožen druh quetzal, zeleně zbarvený opeřenec, posvátný národní pták Guatemaly, konkurencí tukanů stěhujících se do hor, kde mají quetzalové svá hnízda.

ZDROJ: www.vtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů