Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína zformuje systém zveřejňování infomací o náhlých událostech porušujících životní prostředí, aby tím hájila právo veřejnosti na seznamování se s poměry životního prostředí, prohlásil dnes v Pekingu příslušný odpovědný činitel čínské Státní správy pro ochranu životního prostředí.
Ten řekl, že příslušné instituce a zodpovědní činitelé musí do jedné hodiny po vzniku události informovat příslušné orgány a ihned zorganizovat pracovníky k průzkumu. V případě naléhavosti mohou informovat přímo Státní radu a zmíněnou státní správu. Současně s tím musí také informovat příslušné orgány okolních oblastí nebo oblastí, které by s událostí měly souvislost.
Tento odpovědný činitel zdůraznil, že budou přísně potrestáni jednotlivci nebo instituce, kteří incidenty překroutili nebo zatajili.

Z dnešního jednání vlády
4.
Situační zpráva o stavu příprav reali-začního projektu a procesu notifikace státní podpory biopaliv
č.j. 120/06 - předběžně rozesláno dne: 01.02.2006
Předkládá: ministr zemědělství

Číně se po třech letech poprvé úspěšně podařila aklimatizace uměle rozmnožené pandy velké v otevřené přírodě.
Čínské výzkumné středisko pro ochranu pandy velké v čínské provincii Sichuan včera oznámilo, že jediná uměle rozmnožená panda velká Xian Xian na světě má schopnost žít v otevřené přírodě. V dubnu minulého roku ji zmíněné středisko neposkytlo dostatek umělé potravy a tak se zmíněná panda velká sáma vybrala do volné přírody.
Výzkumníci pandu velkou postupně vycvičí k tomu, aby se zvýšila její schopnost spolužití s divokými pandami velkými.

Severní Čechy - Obrovský požár skládky nelegálního odpadu v Libčevsi je jen vyvrcholením problémů, které mají severní Čechy s nelegálním odpadem dovezeným z Německa. Česká inspekce životního prostředí hodlá majitele skládek odpadu pokutovat. V Libereckém kraji už dokonce dvě pokuty padly - ve výši 250 a 300 tisíc korun - a další dvě pokuty jsou na spadnutí i v Ústeckém kraji. "Chceme co nejvyšší pokuty," říká Jana Moravcová z inspekce. Podle ní chce inspekce zahrnout do pokut nakládání s odpadem bez oprávnění i nelegální dovoz, a v případě Libčevsi majitelům ještě navíc hrozí pokuta za to, že odpad řádně nezabezpečili před požárem. Druhá pokuta by měla být udělena za skládku v Českých Zlatníkách. Odpad v Libčevsi objevili celníci počátkem ledna. Na stejném místě pak kontrolovali další kamiony. Řidiči se prokazovali průvodními doklady, podle nichž přivezli plasty, což ale nebyla pravda. Čtyři tyto kamiony i s nákladem odpadků putovaly na střežené místo do Dubí. Jeden kamion se už vrátil zpátky do Německa. Hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (na snímku) problémy s nelegálním dovozem odpadu přiměly k několika krokům. Dopisem se obrátil na ministra životního prostředí Libora Ambrozka, se žádostí o změnu legislativy, dále vyzval občany, aby všechny objevené skládky hlásili na úřady a o odpadu také jednal přímo v Drážďaněch s generálním konzulem České republiky Tomášem Podivínským.

Severní Čechy - Řeky na severu Čech dostávají poslední dobou zabrat. Poté, co před dvěma týdny unikl do Labe kyanid a zahubil stovky ryb, se v problémech ocitly další dvě řeky - Lučanská Nisa a Úpa. Závěrem minulého týdne unikl do Lučanské Nisy na Jablonecku mazut, který znečistil dvě stě metrů vodního toku. O víkendu pak museli hasiči zasahovat v Krkonoších na řece Úpě, do které unikl topný olej. Stalo se tak při jeho přečerpávání z nádrže do nádrže u jednoho z horských penzionů. Na místo havárie musely vyrazit tři jednotky hasičů - ti na řece postavili nornou stěnu, aby zabránili dalšímu šíření topného oleje. "Úhyn ryb zatím nebyl zaznamenán," uvedl po havárii operační důstojník trutnovských hasičů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů