Pátek, 26. dubna 2024

Zdravé město Litoměřice si vychovává sebevědomé a ekologicky vzdělané mladé občany

Zdravé město Litoměřice si vychovává sebevědomé a ekologicky vzdělané mladé občany

Díky projektu Dětského zastupitelstva (DZ), který v Litoměřicích probíhá již od roku 2002, mají děti možnost podílet se aktivně na zkvalitňování života ve svém bydlišti. Dětské zastupitelstvo je v současnosti složeno z 18 volených zástupců školních senátů a parlamentů. Mezi jeho hlavní aktivity patří tematicky zaměřená pravidelná zasedání nebo pořádání akcí pro veřejnost, jakou byla např. „Recyklujte s EU“ - zajímavé seznámení s jednotlivými zeměmi EU prostřednictvím kampaně za recyklaci odpadů. Svoji činnost DZ pravidelně monitoruje a hodnotí. V uplynulém školním roce 2004/5 patřil mezi nejvýznamnější okamžik zvolení starosty DZ Litoměřice hejtmanem Krajského parlamentu dětí a mládeže Ústeckého kraje.

Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER je nezisková organizace zaměřená na výchovu k trvale udržitelnému způsobu života. Působí od r. 1994, její pobočky jsou kromě Litoměřic i v Horním Maršově (východní Krkonoše) a v Hradci Králové. Středisko se zaměřuje na konkrétní projekty a praktickou výuku prožitkem/zkušeností, zahrnující bezprostřední kontakt s prostředím, aktivní práci, výchovu příkladem apod. Projekty jsou určeny nejen žákům a studentům – např. „Škola pro udržitelný život“ (německo-český školní ekologický projekt), „Škola bez odpadů“ - ale také učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům (stáže, konzultace, vedení diplomových prací) i široké veřejnosti od místní přes krajskou po celorepublikovou úroveň (více info na: http://www.sever.ecn.cz).

Nejrůznější zájmové a vzdělávací aktivity nabízí také Dům dětí a mládeže Rozmarýn, který se mimo jiné podílí také na akci Zdravého města Litoměřice „Den dětí bez úrazů“. Litoměřická Zdravá škola Lingua Universal, s.r.o. učí děti zdravému způsobu života a připravuje aktivity pro volný čas v podobě cyklistických výletů či kroužku estetické výchovy. V Litoměřicích také působí Informační centrum pro mládež, které kromě poskytování informací a doprovodných služeb provozuje středisko aktivit klubového typu s přednáškami, besedami, projekcemi a výstavami.

Autor: NSZM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů