Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínský státní lesnický úřad dnes vydal čínské komuniké o zalesňování v Číně, ve kterém se uvádí, že v minulém roce Čína celkem zalesnila 3.8 miliony hektarů území.
V dokumentu se dále uvádí, že v loňském roce několik čínských ekologických projektů dosáhlo značných výsledků, došlo k zvětšení rozlohy lesních porostů, zlepšení ochrany divoké zvíře a rostlin. Současně se značne zvýšilo vědomí ekologické ochrany u čínské populace. V tomto roce se celkem 540 milionů lidí zůčastnilo dobrovolného vysázení více než 2.2 miliardy stromů.
V tomto komuniké se dále říká, že ačkoliv zalesňování dosáhlo určitých výsledků, Čína stále trpí vážným nedostatkem lesnických zdrojů.

V rámci osmého ročníku Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět byla udělena cena The Most Relevant 2006 za nejlepší sociální spot. Získala ji Hymna pro Greenpeace od reklamního režiséra Jana Kalvody, který ji natočil ještě za působení v agentuře Leo Burnett. Posbíral za ni také několik cen na reklamních festivalech, např. na Golden Drumu či Louskáčku. V kontrastu ke slovům české hymny je v něm zobrazena krajina zdevastovaná vzrůstající průmyslovou výrobou. O vítězi rozhodovala odborná komise, jejímž členem byl např. bývalý šéf Leo Burnett Josef Havelka či šéfredaktor M&M Daniel Köppl. V soutěži byly zastoupeny sociální reklamy z celého světa, střídala se zde závažná témata, jako je potlačování domácího násilí, ochrana životního prostředí, boj proti týrání zvířat a pokusech na nich, vymýcení šikany na školách či řízení v opilosti. "Protože bylo těžké vybrat jedno z těchto témat, která jsou všechna důležitá, vsadili jsme především na dlouhodobou efektivitu.

Švédská společnost Volvo hodlá v roce 2009 zahájit masovou výrobu hybridního motoru pro nákladní automobily. Motor bude kombinovat naftový pohon s elektrickým a sníží spotřebu až o 35 procent. Oznámil to druhý největší výrobce nákladních automobilů na světě. Firma uvedla, že prostor pro zahájení prodeje dražšího hybridního motoru s nízkou spotřebou otevírají stoupající ceny ropy a politická snaha o boj s globálním oteplováním prostřednictvím snižování emisí. Vyšší kapitálové náklady jsou kompenzovány nižšími výdaji za paliva, sdělilo Volvo.

Sociálně demokratičtí ekonomové Jaroslav Ungermann a Miloš Pick kritizují ekologickou daňovou reformu, protože by to prý byla "cesta k ohrožení nebo až rozvrácení dosud stabilizovaného systému důchodového pojištění" (HN 8. března). To je opravdu velké překvapení. Připomeňme, že ČSSD má reformu ve volebním programu, tři vlády vedené sociálními demokraty ji v tomto volebním období zařadily do svých programových prohlášení a sociálně demokratický ministr financí ji rovněž prosazuje. Ekologická daňová reforma sníží zdanění práce, takže podle konzervativních odhadů vytvoří desítky tisíc nových pracovních míst. Zároveň motivuje průmysl k investicím do modernizace a efektivních technologií, sníží závislost na dovozu energie a pomůže omezit exhalace oxidu uhličitého. ČSSD učinila správně, že ji do svého volebního manifestu zařadila.
Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA

Arnika, Ateliér pro životní prostředí, Občanská iniciativa Pankráce a několik dalších občanských sdružení tvrdí, že  Česká republika porušuje závazky, které dala organizaci UNESCO při zápisu Prahy na seznam světového kulturního dědictví.  Nevládní organizace podaly stížnost směřující v této chvíli do centrály UNESCO. Poukazují v ní na projekt „City“ developerské společnosti ECM, který předpokládá výstavbu dvou nových mrakodrapů na Pankrácké pláni, v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Mrakodrapy by mohly podle občanských sdružení vést k vyškrtnutí Prahy ze seznamu UNESCO a ohrožení mezinárodní reputace České republiky. Tuto obavu sdílejí i odborníci na památkovou péči. Více viz: http://www.arnika.org/tz.shtml?x=1591529.

Novým členem platformy ekologických nevládních organizací se v únoru 2006 stala Společnost pro fair trade a rozvojové vzdělávání o.s. se sídlem v Brně. Jejím posláním je přispívat k účinnému řešení rozvojových problémů zemí „globálního Jihu“ a k napravení nerovnoměrné distribuce příjmů ve světě prostřednictvím Fair Trade, sociálně a environmentálně odpovědného spotřebitelství a rozvojového vzdělávání. Zástupcem organizace pro platformu je Šárka Špačková (776 226 691). Více na: www.fairtrade.cz.

Do konce dubna je možné připomínkovat aktuální přehled zásad, doporučení a aktivit uvedených v Protokolu o vodě a zdraví a stav jejich dosavadního naplňování v ČR. Ustanovení Protokolu se v našich podmínkách vztahují na vody povrchové, podzemní, uzavřené vody využívané ke koupání, vody ve smyslu odvádění, přepravy, úpravy nebo zásobování, vody splaškové a odpadní.  Více informací a znění Protokolu najdete na:  http://www.szu.cz/chzp/voda/protokol.html. Připomínky zasílejte na Ministerstvo zdravotnictví ČR, Odbor ochrany veřejného zdraví, Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů