Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Televize Nova uvedla, že v noci na středu zachvátil požár třídírnu odpadů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Oheň poničil střechu objektu, která slouží jako sklad, ve kterém se dotřiďují plasty z celé oblasti. Do ovzduší podle televize uniklo zatím neznámé množství toxických látek.

Nové poznatky o životě veleještěrů se vědci dozvědí díky nálezu velkého množství zkamenělých kosterních ostatků. Objevila je italská paleontologická expedice v argentinské provincii Rio Negro.
"Výborně zachovalé kosti čtyř titanosaurů nám zřejmě umožní dokonale zrekonstruovat morfologii tohoto pravěkého býložravce," prohlásil Beppe Mecconi, ředitel Muzea přírodních věd v Lerici u Janova.
Vědci doufají, že nález tří dospělých jedinců a jednoho mláděte poskytne dostatek poznatků o celém životním cyklu tohoto druhu. A to včetně poměrně přesného obrazu o jeho tělesné velikosti, hmotnosti i stravovacích návycích.
Titanosaurus, který v pravěku dominoval ekosystému nynější Jižní Ameriky, žil v období před 83 až 65 milióny let. Gigantický býložravec mohl dorůst délky až šedesát metrů a jeho hmotnost se zřejmě pohybovala kolem patnácti tun. Patřil mezi vůbec největší živočišné druhy, které se kdy pohybovaly po naší planetě. Charakteristický pro něj byl mimořádně dlouhý krk i ocas, ale neúměrně malá hlava. Hřbet mohutného těla byl chráněn mocným pancířem.
Paleontologa Beppe Mecconiho překvapilo, že kostry čtyř titanosaurů ležely v těsné blízkosti ostatků abelisaura: "Tento dvounohý dravec patřil k jejich největším přirozeným nepřátelům. Zřejmě je však všechny zaskočila nějaká nenadálá přírodní katastrofa, jako například mohutný příval vody."

Velká protihluková bariéra, která svými rozměry nemá široko daleko konkurenci, vyrostla v Přelouči na výpadovce směrem na Pardubice.
Má ochránit nový bytový dům, který nechala postavit radnice v sousedství silnice první třídy, po níž denně projede až třináct tisíc motorových vozidel. Dům se 76 byty je jedním z posledních, které byly postaveny se státní dotací. V tomto případě ve výši 30,8 milionu korun.

Litoměřicko - Dlouhá tuhá zima pomohla lesákům v boji s kůrovcem. Lesní správa Litoměřice Lesů ČR letos nepředpokládá kalamitní vývoj tohoto škůdce. Obavy z minulých let jsou již pryč.
"Od ledna do dubna jsme vytěžili 3 100 kubíků předmýtní nahodilé a mýtní nahodilé těžby, z čehož bylo jen asi 360 kubíků kůrovcové hmoty," sečetl vedoucí Lesní správy Litoměřice Lesů ČR Luděk Šír.
Předpoklad letošního vývoje kůrovců je podle něj takový, že škůdce by se měl v lesích v regionu vyskytovat maximálně v základním stavu.
Lesákům ale dělají starosti soukromí vlastníci lesů, kteří péči o porosty mnohdy zanedbávají. Tyto plochy jsou potencionálním nebezpečím pro další rozmnožení kůrovců. Odborníci proto apelují na soukromníky, aby nezaháleli a napadené dřevo včas odstranili.

Mostecko - Zaplacení až třísettisícové pokuty hrozí podnikateli z Litvínova na Mostecku, který odpad z provozovny rychlého občerstvení odložil nedaleko pekárny.
Dříve v těchto místech sice stávaly velkoobjemové kontejnery, ale i ty byly určeny pro obyvatele a ne pro živnostníky. Případ prošetřuje odbor životního prostředí litvínovského městského úřadu. Majitel musel odpadky na svůj náklad uklidit. Nyní jej čeká vysvětlení v rámci správního řízení, které s ním bylo zahájeno.

Hradec Králové - Čtvrtý ročník festivalu Na jednom břehu, který v letním kině Širák startuje v sobotu úderem 15. hodiny, bude letos dvoudenní. Pořadatele ke změně donutily problémy s hlukem, který obtěžuje obyvatele v okolí kina. Na pódiu se tentokrát představí například maďarská skupina Romano Drom a zpěvačka Erzsa Kissová, dále kapely Jablkoň, Čankišou, Terne Čhave či Lenka Dusilová. Součástí festivalu bude projekce filmů, vystoupení tanečnic nebo workshop bubeníků.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů