Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Školení o bezpečnosti práce a ochraně přírody nemusí být nuda. Skanska, největší stavební firma v zemi, k němu přistoupila metodou, k níž mají zaměstnanci, v tomto případě stavební dělníci, hodně blízko.
Na všech svých stavbách vyvěsila dva komiksové příběhy, které zaměstnancům radí, jak se zachovat v případě nehody a jak dodržovat zásady bezpečnosti práce a ochrany přírody. Nyní, s odstupem několika měsíců, může firma konstatovat, že důraz na bezpečnost práce prostřednictvím srozumitelných komiksů přinesl konkrétní výsledky: index úrazovosti se za jeden rok snížil z 1,55 na 0,68 pracovních úrazů na sto zaměstnanců.

ČESKÁ KAMENICE - Město má nové Turistické a environmentální středisko, které vzniklo přestavbou památkového objektu v městské památkové zóně na náměstí Míru. Bude sloužit nejen České Kamenici a okolí, ale také sousedním regionům a Národnímu parku České Švýcarsko. V průběhu rekonstrukce, která trvala společnosti VCES (odštěpnému závodu PREMING) necelých devět měsíců, dohlíželi na průběh stavebních prací památkáři.
V rekonstruované historické budově (na snímku první zleva), která nabízí ve dvou nadzemních podlažích plochu 270 m2, je nejen Rozvojové centrum pro celé Českokamenicko, ale i pracoviště chráněné krajinné oblasti (CHKO). V tomto městě se stýkají až tři CHKO - Labské pískovce, Lužické hory a České středohoří, jejichž pracovníci se budou v turistickém centru střídat. Dále se tam budou konat školení, přednášky, semináře a výstavy se vztahem k životnímu prostředí. Objekt budou využívat ke spolkové činnosti i zahrádkáři, chovatelé, včelaři apod.

Ústí nad Labem - Mezinárodní filmový festival Voda, Moře, oceány, jehož prezidentem je proslulý režisér a dobrodruh Steve Lichtag Loveček, se vrátí do Ústí 17. října a 18. října.
Tentokrát se odehraje v Činoherním studiu, záštitu nad ním převzali ministr životního prostředí ČR, ústecký primátor Jan Kubata a ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Na akci opět přijedou významní zahraniční a domácí hosté, filmaři, fotografové i ochránci vodního světa.
Na festivalu spolupracují fakulty životního prostředí a přírodních věd ústecké Univerzity J. E. Purkyně.

Praha - Prodejci nákladních vozů v Česku registrují snahu dopravců již v předstihu nakupovat vozy méně zatěžující životní prostředí. Ačkoliv legislativa ukládající splnění přísných emisních limitů EURO 4 začne platit až od 1. října 2006, bylo od počátku roku koupeno již 800 vozidel v provedení EURO 4 a EURO 5. A to i přesto, že jsou dražší.

Mimoň - Česká inspekce životního prostředí uložila provozovateli skládky Svébořice - Technickým službám Mimoň - pokutu.
TS měly zabezpečit skládku odpadů tak, aby nedocházelo k úniku odpadů do okolních lesních pozemků. Toto opatření měly TS provést do konce minulého roku, ale neučinily tak. Podle webových stránek ČIŽP došlo k znečištění lesa na ploše minimálně 800 metrů čtverečních. TS Mimoň musí zaplatit osmdesát tisíc korun.

Evropská komise spouští informační kampaň určenou školám, která by měla zlepšit povědomí žáků a studentů o probíhajících klimatických změnách.Tato iniciativa Komise bude realizována např. formou informačních materiálů určených pro výuku či prostřednictvím propagace přes Internet. Interaktivní webová stránka je určena učitelům i žákům a bude obsahovat kromě jiného i různé videonahrávky a soutěže.
Více informací: http://www.climatechange.eu.com 

Po nedávném sdělení amerických úřadů o kontaminaci rýže běžně prodávané na místním i zahraničních trzích geneticky modifikovanou odrůdou LL rice 601, objevuje se nyní ve Francii, v Německu a Velké Británii rýže z Číny, která obsahuje geneticky modifikované organizmy (GMO) neschválené EU. Testy rýže a některých z rýže vyráběných produktů testovaly na přítomnost GMO nevládní organizace Greenpeace a Friends of the Earth, výsledky testů byly pozitivní. Nevládní organizace vyzvaly vlády EU členských zemí, aby podnikly příslušná opatření k ochraně spotřebitelů. Požadují také zastavení dovozů rýže z Číny do vyjasnění situace.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů