Pátek, 26. dubna 2024

Vláda: znečištění škodí zdraví, zpomaluje ekonomiku

Vláda: znečištění škodí zdraví, zpomaluje ekonomiku

Česká republika nadále patří mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého. Potvrzuje to nová zpráva o stavu životního prostředí v loňském roce, kterou zítra (11.10.) dostane na stůl vláda.

Zároveň se v lesích sází hlavně nezdravé smrkové porosty, přibývá odpadků, recyklace zůstává velmi nízká a znečištění výfukovými plyny v řadě měst překračuje hygienické limity.

Zpráva varuje před některými vážnými ekologickými problémy, například:

  • České exhalace oxidu uhličitého patří s 12,5 tunami na obyvatele (str. 27) mezi nejvyšší v evropských zemích:. V přepočtu na jednu vyrobenou korunu hrubého domácío produktu jsou více než dvojnásobné oproti 15 zemím staré EU (str. 233–234).
  • Množství odpadků se zvyšuje (str. 134). Drtivá většina končí na skládkách nebo se pálí: recyklace činí pouze asi 13 % (str. 138).
  • Také loni bylo v lesích vysázeno skoro více smrků než dubů, buků a jedlí dohromady (str. 101). Nadále tedy budou převažovat nezdravé, umělé smrkové porosty.
  • V řadě měst jsou běžně překračovány hygienické limity některých výfukových plynů, hlavně mikročástic prachu, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu a přízemního ozónu (str. 35–42).

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Po sedmnácti letech už by konečně měli ministři přestat s opakováním mantry, že je u nás čistěji než za Jakeše. Je načase začít se zabývat stavem a trendy posledních let. Patříme mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého, recyklace je velmi nízká a přibývá odpadků, výfukové plyny ve městech ledaskde překračují hygienické normy, do lesů se pořád sází hlavně nezdravé smrčiny. Vysoká energetická a surovinová náročnost poškozuje ekonomiku. Obětí je naše zdraví a kvalita života. Politici musí zavést dobré ekologické zákony a další opatření po vzoru sousedních evropských států."

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, 222 514 759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů