Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Institut klinické a experimentální medicíny(IKEM) začal účinněji a bezpečněji likvidovat infekční nemocniční odpad. Podnik Pražské služby, který zařízení provozuje, uvedl, že nebezpečný odpad v plastových pytlích se dříve převážel do malešické spalovny. Při tom hrozilo zvýšené riziko, že se cestou někdo nakazí. Dnes se podle obchodního ředitele společnosti Tomáše Kolingera odpad upraví přímo na dekontaminačním pracovišti v areálu institutu tak, aby nebyl nebezpečný.
Speciální automatizované pracoviště zpracovává infekční odpad vysokofrekvenčním ohřevem bez přetlaku. Metoda, na jejímž principu funguje například mikrovlnná trouba, je vhodná k likvidaci nebezpečí infekce u odpadů z infekčních oddělení, operačních sálů, laboratoří, dialyzačních pracovišť a jiných pracovišť, kde se produkuje odpad, který přišel do styku s krví, tělními tekutinami a sekrety.

Již celý měsíc je v provozu třídírna německého odpadu v Arnolticích. Prozatím zkušební provoz zaměstnal na 10 lidí. Pokud se linka v Arnolticích na Frýdlantsku osvědčí, její provozovatelé nabídnou práci dalším deseti nezaměstnaným.
Do třídící linky v Arnolticích investovali podnikatelé, kteří navezli do Černous, Arnoltic a do Frýdlantu více než tři tisíce tun německého odpadu. Na třídící lince v bývalém teletníku nyní odpad zpracovávají.

Marks & Spencer, ITV a O2 jsou mezi firmami na shortlistu Green Awards, oceňující nejlepší marketingové, reklamní, komunikační a designové kampaně, jež kreativně propagují témata udržitelného rozvoje a podporují změny. Ceny vymyslela londýnská "ekoagentura" Satellite s cílem ohodnotit roli marketingu při zvyšování důležitosti udržitelného rozvoje ve společnosti. Malé firmy, nadnárodní společnosti, veřejný sektor, nevládní a charitativní organizace soutěží o 18 cen a utkají se mezi sebou o post absolutního vítěze. K nejzajímavějším střetům značek bude patřit souboj zeleného čaje společnosti Today Was Fun a telefonického gigantu O2 o nejlepší obal. Green's Tea je biočaj, který eliminuje veškerý CO2 vznikající při výrobě a jeho dřevěný obal z kontrolovaných lesů sděluje poslání společnosti natolik kreativně, že získal i nominaci v kategorii nejlepší reklamní text. O2 získala nominaci za obal, který má za cíl zmenšit množství odpadu. Vytvořila krabici, kterou lze dostat do poštovních schránek a není nutné posílat kurýrní službou, a navíc podporuje recyklaci telefonů. Vítězové budou vyhlášeni na "zeleném galavečeru" 29. listopadu v Londýně.

Agentura AFP s odvoláním na mluvčího německé federální správy na ochranu před radiací oznámila, že Německo připravuje leteckou zásilku 200 kilogramů obohaceného uranu do Ruska.
Radioaktivní odpad pochází z reaktoru výzkumného střediska ve východoněmeckém Rossendorfu. Reaktor je sovětského typu a jeho provoz byl zastaven v roce 1991. Rusko by mělo odpad zpracovat a následně opět použít.

2O. září dosáhla hladina vody v přehradě Tři soutěsky na řece Jang C výšky 156 metrů a přehrada Tři soutěsky tak obstála při zkoužce této vysoké hladiny. Provoz přehrada probíhá normálně.
Různé měřící ukazatele odpovídají plánovaným normám a tři agregáty přehrady jsou v plném provozu.
Podle informace, cíl zasobovaní vodou se možna realizuje 27. října.
Jak bylo oznámeno, přes 10 tisíc růných měřících přístrojů na přehradě vytváří celkovou měřící bezpečností síť.
Tato přehrada ve městě Yi chang ve střední provincii Hubei je největším vodohospodářským projektem na světě.

Čínský státní lesnický úřad dnes prohlásil, že Čína začala budovat vzorné projekty lesních přírodních rezervací.
Dnes bylo založeno 51 vzorných rezervací včetně Xi Shuang ban na v provincii Yun Nan, Ke Ke xi li v provincii Qing Hai, Ču Mu lang ma v tibetské autonomní oblasti.
Náměstek vedoucího čínského státního lesnického úřadu Zhao Xu-min řekl, že v budoucí několik letech hlavním cílem výstavby přírodních rezervací je ochrana vzácné zvěře a rostlin, vzorný ekosystém.

Po více než devíti letech umělých dešťů, vyvolávaných v oblasti pramene Žluté řeky, se množství vody v této druhé největší čínské řece zvětšilo a v jejím ekologickém systému se začaly projevovat známky oživení. Projekt umělých dešťů začal v roce 1997.
Pod vlivem globálního oteplování klimatu a v důsledku lidské činnosti a dalších faktorů, dochází v posledních letech v této oblasti k velmi vážné erozi půdy a degeneraci prérie. Vody v pramenech této řeky neustále ubývalo a ekologický systém se stále zhoršoval.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů