Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chomutov - Severočeské doly, největší tuzemská hnědouhelná firma, vydá letos na sanace a rekultivace území poškozeného těžbou 388 milionů korun. Meziročně je to o zhruba 32 milionů korun více než v předchozích obdobích. Celková plocha rekultivovaných pozemků v lokalitách těžařské společnosti činí 5930 hektarů, z toho na více než 3000 hektarech ploch jsou už práce ve prospěch životního prostředí ukončeny.

Skotská vláda navrhla seznam 150 rostlinných a živočišných druhů za jejichž vysazení nebo vypuštění do volné přírody bude hrozit až dvouleté vězení.
V jejím návrhu se hovoří také o 21 druzích, s nimiž se nebude smět obchodovat. Skotové se tak snaží zabránit dalšímu rozmachu rostlin a živočichů, kteří se v jejich zemi rozmáhají a vytlačují domácí druhy.
Jižně, v Anglii například agresivní šedá americká veverka již skoro vytlačila domácí zrzavou, která dnes je už jen na některých malých ostrovech a v chráněných oblastech.
Skotové mají obavy například z evropské fretky, importovaných raků, některých druhů papoušků, některých druhů vysoké zvěře, hus, lososů, lišek, ježků a jedné odrůdy rododendronů.
Šok mezi ochránci přírody vyvolalo zahrnutí divočáků na seznam zakázaných druhů, protože jsou původními obyvateli Skotska, jen zde byli vyhubeni lidmi. Zákaz vypuštění nebo vysazování se týká nejen vlastního Skotska, ale i všech skotských ostrovů, které jsou často hnízdišti chráněných ptáků.

Inspiraci pro rekonstrukci bytu nebo stavbu domu nabízí 13. ročník veletrhu Aqua-therm Praha, který se koná od 21. do 25. listopadu na Výstavišti v Holešovicích. Svoji nabídku představí 400 firem, které se zabývají vším, co se týká tepla, vody, plynu, klimatizace, ekologie a sanitární techniky. Veletrh nabídne možnost získat přehled o nejnovějších trendech v úsporách elektrické energie, vody a tepla, jejichž cena neustále roste.

Představitelé předních světových průmyslových velmocí a EU podepsali včera v Paříži dohodu o výstavbě pokusného reaktoru pracujícího na principu termojaderné fúze, k jaké dochází na Slunci. Projekt si vyžádá deset miliard eur. Jeho cíl výroba laciné a ekologicky čisté energie. Reaktor bude stát v Cadarache v jižní Francii. Na programu, který je rozpočítán na 35 let, se podílejí i česká výzkumná pracoviště. Za přítomnosti francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka dohodu podepsali předseda EK José Manuel Barroso a představitelé Číny, Indie, Japonska, Jižní Koreje, Ruska a USA. Reaktor se začne stavět v příštím roce a do provozu by měl být uveden v roce 2018.

Český Krumlov - Škodu za tři miliony korun způsobil v noci na dnešek požár třídící linky v areálu skládky komunálního odpadu v Českém Krumlově. Oheň a následné hašení zničily především zařízení linky, hasiči ale museli bojovat i s plameny, které zachvátily uskladněný odpad. Příčina požáru se vyšetřuje. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Zásah hasiči ukončili dnes hodinu po půlnoci. Neštěstí bylo v areálu v Pinskrově Dvoře nahlášeno v 19:36. "Co se týče škody, je to letos jeden z větších požárů v kraji. Hasiči rovněž ochlazovali konstrukci haly, aby se požár nerozšířil na okolní objekty," řekla mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš se v sobotu 25. listopadu zúčastní 31. ročníku mezinárodního ekologického festivalu Týká se to také tebe 2006, který tento týden probíhá v Uherském Hradišti.
V 16:30 se ve Velkém sále Reduty  zúčastní spolu s Martinem Bursíkem, bývalým ministrem životního prostředí, veřejné besedy na téma Člověk a jeho stopa na Zemi, kterou v rámci festivalu pořádá Hnutí Brontosaurus.
V 19:30 pak ve Velkém sále Klubu kultury bude ministr Kalaš jedním z hostů Slavnostního vyhlášení výsledků filmové soutěže festivalu.
Další informace: http://www.kkuh.cz

V období leden-říjen 2006 zaznamenala EU celkem 210 případů BSE. Jde o pokles o 62,6% v porovnání k 561 případu v roce 2005 a 75,7% k 865 případů v roce 2004. Setrvalý úbytek počtů skotu postiženého BSE je výsledkem opatření, která se na tomto poli provádějí. Zahrnují odběry vzorků a vyšetření od kusů poražených na jatkách, zákaz zkrmování živočišných mouček u přežvýkavců, obchodní omezení a odstraňování specifikovaného rizikového materiálu.
Nejvyšší počet případů BSE stále ještě vykazuje Velká Británie - za prvních deset měsíců letošního roku je to číslo 84. Nicméně i tady je zřetelný propad - v roce 2005 bylo evidováno 226 kusů pozitivních na BSE, o rok dříve (2004) dokonce 343. Z dalších zemí EU s vysokým výskytem je to Španělsko (31), Irsko (30) a Portugalsko (26). Naopak na druhé straně stojí Dánsko, a také Bulharsko, kde doposud letos nezjistili žádný případ BSE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů