Pátek, 26. dubna 2024

Nedoceněné nízkoenergetické stavebnictví

Nedoceněné nízkoenergetické stavebnictví
Nové legislativní požadavky na úspornější využívání energií a jejich obnovitelných zdrojů a na snížení čerpání neobnovitelných zdrojů ve stavebním sektoru vytvářejí řadu možností pro spolupráci mezi dřevozpracujícími společnostmi, městem Jihlavou a krajem Vysočina.

Při zahájení nedávné výstavy Dřevěný dům v Jihlavě řekl primátor města Jaroslav Vymazal: "Zažíváme rozsáhlý stavební růst v řadě atraktivních lokalit v okolí města. Dřevěné domy jsou v nové výstavbě významnou a důležitou alternativou k tradičním stavbám z cihel a betonu."

Dřevozpracující průmysl je v kraji Vysočina i v Jihlavě zastoupen několika velkými a v Evropě dobře známými společnostmi, např.: Stora Enso Timber a Czech LANA ve Ždírci nad Doubravou, Kronospan, Sapeli, Böhm a Kronodoor-Masonite v Jihlavě, Dřevozpracující družstvo Lukavec.

Dřevozpracující společnosti na Vysočině nabízejí vysoce kvalitní sortiment výrobků pro stavebnictví a další odvětví. Prostor k využití dřeva ve stavebnictví je však ještě větší a mohl by vést k dalšímu rozvoji tohoto v kraji tradičního odvětví.

"Dřevozpracující průmysl má důležitou roli v hospodářství celého regionu. Firmy, které zde v uplynulých letech investovaly téměř 15 miliard korun, vytvářejí kolem 20 % hrubého domácího produktu regionu a jejich hospodářská i sociální úloha v kraji je významná," říká Pavel Hájek.

Během posledních deseti let spotřeba energií v domácnostech výrazně stoupla. Z hlediska spotřeby energií jsou dnes domácnosti vedle průmyslu, dopravy a administrativních budov čtvrtou nejvýznamnější oblastí. Růst cen energií povede k nutnosti snížit spotřebu energií v domácnostech, to by mělo být zásadním způsobem zajišťováno podporou bydlení s nízkou energetickou zátěží. Domy vznikající jako sendvičové systémy na bázi dřeva v rozvojových územích města Jihlavy i na mnoha dalších místech kraje jsou vhodným stavebním a energeticky úsporným řešením pro bydlení.

"Potěšila nás nebývalá účast architektů, díky níž se soutěž Dřevěný dům 2006 stala největší událostí v této oblasti za posledních dvacet let. Výstava představuje nejlepší návrhy staveb s využitím dřeva, které mají jak nižší spotřebu energií, tak nižší náročnost při průmyslovém zpracování." řekl ing. Jan Řezáč, výkonný ředitel Nadace dřevo pro život. "Jsme rádi, že můžeme výstavu pořádat ve spolupráci s Asociací krajů České republiky a ukázat tak široké veřejnosti zajímavé a někdy až avantgardní možnosti bydlení ve dřevě."

Úspory energie jsou podmínkou bezpečnosti energetického zásobování, konkurenceschopnosti a zlepšování životního prostředí. Směrnice sjednocující postoje zemí EU a vedoucí k maximální efektivnosti zaváděných postupů mají zásadní vliv na opatření realizovaná v ČR. Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 % do roku 2020. Evropská akční plán energetické účinnosti ukládá dosažení úspor energií v bytovém sektoru až o 27 % a v budovách veřejné správy o 30 %.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů