Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nová protihluková stěna vyroste na jaře na silnici I/35 ve směru od Liberce na Děčín. Stát bude v úrovni Liberce-Růžodolu a končit bude těsně před sjezdem k čerpací stanici Alfa Station. Nová protihluková stěna nahradí starý blok, který už byl v nevyhovujícím stavu.

Evropský průmysl, který pro svoji výrobu využívá surovin pocházejících ze zemědělské a lesnické produkce, se obává možného ekonomického a environmentálního dopadu výrazného navýšení podílu těchto surovin jako obnovitelného zdroje energií. Obává se jednak nedostatku těchto surovin, výrazného zvýšení jejich cen a zhoršení jejich kvality.

Podle statistických údajů Evropské asociace pro větrnou energii byly v roce 2006 v EU uvedeny do provozu větrné elektrárny o celkovém výkonu 7.588 MW, což představuje nárůst o 23 % ve srovnání s rokem 2005. Celková kapacita větrných elektráren v EU tak vzrostla na 48.000 MW. V roce 2007 se očekává, že by se tyto zdroje podílely na celkové spotřebě energií 3,3 %.

Britský ministerský předseda Tony Blair včera ironicky komentoval v úterý potvrzené spojenectví britské konzervativní opozice s českou ODS v Evropském parlamentu.
Na jeden z dotazů vůdce konzervativců Davida Camerona v Poslanecké sněmovně reagoval Blair tím, že ukáže rozdíl mezi vládní Labouristickou stranou a konzervativci:
"On (Cameron) chce vytvořit spojenectví se stranou, která si myslí, že globální oteplování je falešný mýtus, ale nevstoupí do stejného politického sálu jako německá kancléřka, která vede konzervativní stranu, předsedá Evropské unii a věří, že proti globálnímu oteplování se musí něco udělat... A to je rozdíl mezi seriózní politickou stranou a stranou opoziční," řekl Blair.
Ekologické téma podle komentáře listu Financial Times ihned odhalilo spor mezi britskými a českými konzervativci.
"Napětí v hnutí se okamžitě ukázalo, když čeští novináři poukázali na to, že český prezident a zakladatel ODS Václav Klaus nedávno označil změny klimatu za falešný mýtus," napsal deník.

Některé resorty vyčkávají, jak dopadne schvalování operačních programů Evropskou komisí. Buď mají nějaké nejasnosti, nebo prostě chtějí mít černé na bílém, že programy jsou připraveny podle gusta EK. To platí i pro Ministerstvo životního prostředí, resp. Státní fond životního prostředí (SFŽP), který má na starosti operační program Životní prostředí. Podle mluvčího Pavla Koška SFŽP předpokládá, že po schválení programu v Bruselu bude vyhlášena první výzva na podávání žádostí v měsících květnu nebo červnu. "Není totiž dosud jisté, v jaké podobě bude operační program schválen, zda budou například moci být příjemci evropských peněz také fyzické osoby.

jmenem sdruzeni Arnika si Vas dovolujeme pozvat na happening ,,Svejk jde do Parlamentu", ktery se kona v utery 13. brezna. Svejk vyrazi ve 12:30 hodin od pivnice ,,U Svejku" (Ujezd 22,   Praha 1 ), kterou v prvnich letech po l. svetove valce navstevoval prezident T. G. Masaryk a spisovatel Jaroslav Hasek, jenz v kasarnach na Ujezde slouzil. Svejk odtud na trakari do Parlamentu poveze pochroumany a zafacovany integrovany registr znecistovani. Pred Parlament Svejk dorazi cca ve13:00 hodin a preda zde poslancum podpisove archy petice Budoucnost bez jedu. Arnika tak reaguje na situaci, kdy chce cast poslancu omezit pravo verejnosti na informace o toxickych latkach. 
Pokud by totiz Snemovna prijala vladni navrh zakona o integrovanem registru znecistovani, zmizela by z teto databaze rada dulezitych udaju. Vice informaci k tomuto problemu najdete na http://bezjedu.arnika.org/irz2007

Čína včera navrhla zavést pro zahraniční i domácí firmy jednotnou sazbu daně ze zisku ve výši 25 procent, což by zvýšilo daňové náklady zahraničních podniků. Peking rovněž představil řadu daňových úlev, které mají podpořit špičkové technologie, ochranu životního prostředí a šetření energií.

Vědci z nejméně 55 zemí začnou příští týden sestavovat první geologickou mapu Země. Internetová mapa OneGeology podle vědců kromě jiného umožní lépe sledovat a případně předcházet dalšímu globálnímu oteplování planety.

Čeští vědci zakonzervovali polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Zatímco ve střední Evropě zima končí, v oblasti jižního pólu teprve začíná. Tamní polární stanice proto opouštějí jejich posádky. Česká antarktická stanice byla otevřena v druhé polovině dubna. Odborníci zkoumají změnu klimatu a takzvané antarktické oázy. Výzkum tak může odpovědět na otázky spojené s globálním oteplováním.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů