Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Martin Bursík, poradce ministra pro dopravní problematiku Aleš Kuták a ředitelka odboru zvláště chráněných částí přírody MŽP Alena Vopálková se zúčastní tiskové konference, kde bude oznámeno rozhodnutí, týkající se plánu vybudovat plavební kanál přes Slavíkovy ostrovy na Labi u Přelouče. Tisková konference se koná v pátek 30. března od 14:00 v místnosti č. 900 v přízemí budovy MŽP (Vršovická 65).

Obětem holokaustu vysoudil po švýcarských bankách přes miliardu dolarů. Zastavit jadernou elektrárnu Temelín, jejíž odpůrce přijel podpořit před pěti lety, se mu ale už nepodaří. Světově proslulý americký advokát Edward Fagan na sebe vyhlásil bankrot, osmnáct věřitelů po něm uplatňuje pohledávky v celkové výši téměř deseti milionů dolarů.

Česká republika byla v loňském roce v Evropské unii "jedničkou" v recyklaci plastových obalů. Zároveň v přepočtu na jednoho obyvatele vyprodukovali Češi nejméně nerecyklovaných obalů. Vychází to z údajů Evropské komise. Každý Čech v průměru vytřídil v loňském roce přes 43 kilogramů odpadu. To je o sedm kilo více než v roce 2005. Průzkum ukázal, že odpad třídí 69 procent Čechů. Možnost třídit odpad nemají pouze tři procenta lidí.

Skládka komunálního odpadu v Chocni bude do dvou let zcela zaplněna. Navíc skládku využívá také město Vysoké Mýto, které podle vysokomýtského starosty Martina Krejzy musí společně s Chocní najít nové řešení kam s komunálním odpadem. Máme tedy zhruba dva roky na přípravu obě města, abychom se na něčem případně domluvili společně. Jakým způsobem bychom tuto záležitost řešili. O některých variantách se mluvilo, ať už by to byl společný nákup většího KUKA vozu, případně by mohl být někde umístěny nějaký lis na odpadky, překladiště a podobně. Ale to už jsou zatím jenom úvahy.

Jindřichovice p. S. - Dobrovolníci přispěli na výkup pozemků, aby zachránili zajímavá místa v krajině. Díky Českému svazu ochránců přírody se navrátí do přirozeného stavu místa u Jindřichovic. Kampaň Místo pro přírodu pokračuje čtvrtým rokem. Poté, co pozemky převedou na nové vlastníky, obnoví se jejich přirozený ráz. Jejich nedílnou součástí se pak stávají naučné stezky. Společně s Jindřichovicemi zakoupili ochránci i pozemek na Rokycansku.

Valašské Meziříčí - Kuriózní případ museli v uplynulých dnech řešit strážníci ve Valašském Meziříčí.
V neděli po půlnoci tam prostřednictvím kamer zahlédli v Poláškově ulici muže, jak nastupuje do dodávky a vyráží směrem k poště. Jeho jízda byla podivná.
Na Sokolské ulici zhasl světla, pod rouškou tmy naházel do kontejneru několik pytlů s odpady ze svého restauračního podniku a odjel.
Hlídka jej zadržela u bývalých kasáren. Dechovou zkouškou šoférovi hlídka naměřila přes 1,5 promile alkoholu.
Případu se ujala Policie ČR. Mimo to muž bude muset vysvětlit, proč si na odpady ze své provozovny nesjednal samostatný kontejner, komentoval událost mluvčí meziříčské radnice Josef Beneš.

Mladá Boleslav ľ Nepořádek způsobil v okolí kontejnerů na komunální odpad v Ptácké ulici v Mladé Boleslavi starší bezdomovec. Muž při přehrabování v kontejnerech vyhazoval část odpadků, které se následně rozlétly po okolí. Strážníci městské policii přikázali bezdomovci, aby všechen nepořádek uklidil. Bylo mu také doporučeno, aby raději navštívil středisko Naděje.

Domácnosti s plynovým vytápěním by podle připravovaného návrhu ministerstev financí a životního prostředí měly být osvobozeny od ekologických spotřebních daní, které Česko zavede od ledna 2008. Náklady za topení zemním plynem se tím o něco přiblíží k nyní výrazně levnějšímu uhlí, které by ekologická daň naopak měla zdražit o zhruba 14 procent. Uvedli to zástupci České plynárenské unie. Ministerstvo financí tento návrh, který má být hotov asi v půlce roku, potvrdilo.

V jihočínském městě Zhuhai byly založeny různé přirodní ochrané zóny o rozloze 180 čtverečných kilometrů, kde žíje 200 druhů ptaků.
V posledních letech bylo vytvořeno 12 přirodních ochranných oblastí a 130 přírodních ochranných malých zonů s cílem ochránit přostředí dívokých ptáků.
Pro lepší životní podmínky a jejich rozmnožšování byl v roce 2002 ve tomto městě založen ochranný úřad pro opeřínců, v posledních letech v době přistěhování ptáků nastavá obrovská krása ptáků ve tomto městě.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů